Nori (zeewier)

Nori (Japans: 海苔) het Japanse woord voor eetbaar wier van het geslacht Porphyra, behorend tot de groep roodalgen (Rhodophyta). Met name in Japan vormt het een belangrijk element van het voedsel; het bevat veel eiwit en vitaminen.

Porphyra umbilicalis
Porphyra umbilicaria
Taxonomische indeling
Rijk:Eukaryota
Stam:Rhodophyta
Klasse:Rhodophyceae
Orde:Bangiales
Familie:Bangiaceae
Geslacht:Porphyra
Soort
Porphyra umbilicalis
(Linnaeus) J.Agardh
Nori
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

Biologie

De wetenschappelijke naam Porphyra (Grieks voor ‘paars’) duidt op de rood-paarse tot zwarte kleur. De rafelige, brede maar dunne (een cel dik) bladeren variëren in lengte van 5 tot 45 cm. Het zeewier lijkt op een latex elastische vel. Nori wordt gevonden aan de kusten van de Verenigde Staten, Europa, Hawaï, Filipijnen en overvloedig in Japan. Hangend aan rotsen in de zones van het midden en hoge getijde. Er zijn verschillende soorten van dit geslacht:

  • Porphyra umbilicalis (wilde nori of purperwier, "purple laver" in Wales),
  • Porphyra abbottae,
  • Porphyra nereocystis,
  • Porphyra miniata,
  • Porphyra leucosticta,
  • Porphyra linearis,
  • Porphyra tenera.

Voedsel

Nori wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer. Het wordt voorzichtig geplukt zodanig dat een nieuwe aangroei mogelijk is en vervolgens gespoeld en gedroogd, in de zon of in ovens. Na drogen krijgt het een zwart-paarse kleur.

Het wordt verkocht in hele, gedroogde plantvorm en in kant-en-klaar vellen. Het kan op verschillende manieren bereid worden, bijvoorbeeld door het te roosteren in de oven (op 95 °C) tot het knapperig wordt of het te poffen als maïs. Nori wordt groen na het roosteren. Het kan op vele manieren in het eten verwerkt worden: in sushi, bij bonen, groentes, pasta, aardappels en rijst, als snack, als specerij op een salade, in roerbakgerechten, stoofpotten en soepen. Nori heeft een zoete, licht vlezige of olijfachtige smaak. Het heeft ook wat weg van gerookte thee en gedroogde paddenstoel.

Welsh Laverbread

In Wales is purperwier, gekookt met zout en water, een delicatesse, gekend als "Welsh Laverbread". Welsh Laverbread werd in mei 2017 door de Europese Commissie aangeduid als een beschermde oorsprongsbenaming (BOB).[1]

Voedingswaarde

Nori bestaat uit voor ongeveer 1/3 proteïne en 1/3 voedingsvezels. Het bevat veel jodium, caroteen, vitamine A, B en C1, en ook aanzienlijke hoeveelheden calcium en ijzer. De voedingswaarde varieert, maar 100 g droge yaki-nori bevat 41,4 g proteïne, 3,7 g vet, 36,0 g voedingsvezel, 2,3 g water, 280 mg calcium, 300 mg magnesium, 2,4 mg kalium, 3,6 mg zink en 11,4 mg ijzer. Bovendien bevat het 25,000 μg vitamine A (β-caroteen), 4,6 mg vitamine E, 390 μg vitamine K, 0,69 mg vitamine B1, 2,33 mg vitamine B2, 11,7 mg vitamine B3, 0,59 mg vitamine B6, 57,6 μg vitamine B12, 1,90 μg foliumzuur, 1,18 mg pantotheenzuur en 210 mg vitamine C.[2]

Nori heeft het hoogste eiwitgehalte van alle zeewieren.

Noten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.