Nideggen

Nideggen (oude Nederlandse namen: Nidecken, Nideck, Nideghem) is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het Kreis Düren. De stad telt 9.945 inwoners.[1] Naburige steden zijn onder andere Düren, Heimbach en Jülich.

Nideggen
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
LandkreisDüren
RegierungsbezirkKeulen
Coördinaten50° 42 NB, 06° 29 OL
Algemeen
Oppervlakte65,05 km²
Inwoners (31-12-2018[1])9.945
(153 inw./km²)
Hoogte304 m
BurgemeesterMarco Schmunkamp (partijloos)
Overig
Postcode52385
Netnummers02425, 02427, 02474
KentekenDN, JÜL, MON, SLE
Stad9 stadsdelen
Gemeentenummer05 3 58 044
Websitewww.nideggen.de
Locatie van Nideggen in Düren
Portaal    Duitsland

Plaatsen in de gemeente Nideggen

Geschiedenis

De stad werd gesticht in de middeleeuwen en kan terugzien op een lange en gevarieerde geschiedenis.

Omwille van zijn geschil met keurvorstendom Keulen liet Willem II, graaf van Jülich in de periode 1177-1191, de Trutzfeste Nideggen bouwen, tegenwoordig bekend als Burcht Nideggen. In de omgeving van het kasteel werd aan het begin van de 14e eeuw door Gerhard von Jülich planmatig het dorp gesticht, dat hij samen met zijn vrouw Elizabeth van Brabant en zijn oudste zoon, met Kerstmis 1313, stadsrechten gaf. Op ongeveer hetzelfde moment werd de stadsmuur gebouwd met vier poorten, waarvan er drie (Nyckstor, Dürener en Zülpicher poort) nog steeds bewaard gebleven zijn en thans nog worden onderhouden.

In de daaropvolgende periode ontwikkelde Nideggen zich tot een typische Rijnlandse kleine stad. In 1430 wordt de St. Sebastianus-Schützenbruderschaft, het schuttersgilde, opgericht, en in 1571 was er al een school waar Latijn werd onderwezen. Met de komst van de Franciscanen (OFM) in 1651 in Nideggen, kwam ook het hoger onderwijs naar de stad.

In 1689 onderging Nideggen hetzelfde lot als vele Rijnlandse steden: het werd in de Negenjarige Oorlog door de Franse troepen in puin geschoten en in de as gelegd, maar werd in de daarop volgende jaren door de bevolking heropgebouwd.

Een volkstelling in 1703 leidde tot de vaststelling, dat het aantal inwoners van de stad en de omliggende dorpen, bestaande uit 156 gezinnen, in totaal van 419 personen bedroeg.

De invasie van de Franse revolutionaire troepen in de herfst van 1794 en de daaruit voortvloeiende oprichting van een Franse centrale overheid, betekende het einde van het hertogdom Gulik en Amt Nideggen. Na bijna 500 jaar verloor Nideggen net als vele Rijnlandse steden zijn stadsrecht.

In 1815 valt het Rijnland - en daarmee dus Nideggen - door de resultaten van het Congres van Wenen toe aan Pruisen, die voormalige Franse provincies van de zogenaamde Rijnprovincie samenvoegde. Het gevolg was een economische opleving, die Nideggen gebruikte om vervallen gebouwen en de ruïneuze muren te herstellen en repareren.

Achteraf was dit verspilde moeite, want tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Nideggen en diens omgeving frontgebied met daarmee talloze bombardementen en onderworpen aan herhaalde vernietiging. 89% Van de gebouwen waren door de gevechten vernietigd. Nogmaals namen de inwoners van de stad Nideggen de taak op zich, om de stad (in 1926 had de stad de verleende stadsrechten herkregen) bijna volledig te herbouwen. Met de hulp van het district Düren werd na de economische hervorming een aantal historische monumenten, zoals delen van het kasteel, de romaanse kerk, de Dürener en de Zülpicher stadspoort hersteld volgens de oude tekeningen.

Afbeeldingen

Zie de categorie Nideggen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.