Nedap

Nedap (een porte-manteauwoord van Nederlandsche Apparatenfabriek) is een Nederlands technologiebedrijf met het hoofdkantoor in Groenlo. Het bedrijf werd in 1929 opgericht. Nedap is wereldwijd actief met 705 medewerkers en heeft vestigingen in tien landen. In 2018 realiseerde Nedap een totale omzet van 191 miljoen euro.

Nedap NV
Kunstwerk van Loni Kreuder voor het NEDAP-gebouw te Groenlo
BeursEuronext: NEDAP
Oprichting1929
SleutelfigurenRuben Wegman, CEO
HoofdkantoorParallelweg 2
7140 AA Groenlo
Werknemers695 (2019)
Productenwinkelbeveiligingsapparatuur, toegangscontrole, elektrische voedingen, verlichtingsregelsystemen, veemanagementsystemen, bibliotheeksystemen, zorgregistratie, etc.
Omzet € 191,4 miljoen (2018)
Winst € 17,1 miljoen (2018)
Websitewww.nedap.com
Portaal    Economie

Activiteiten

In 2018 is het bedrijf georganiseerd in zeven marktgroepen[1] en levert het producten in deze categorieën:

  • beveiliging, geïntegreerde toegangscontrole, inbraakdetectie (Security Management)
  • automatisering van een groot aantal processen in en rond het veehouderijbedrijf (Livestock Management)
  • beveiliging en voorraadbeheer van winkels (Retail)
  • identificatiesystemen en begeleiding van voertuigen en bestuurders (Identification Systems)
  • administratieve systemen voor de zorg (Healthcare)
  • aansturing van slimme verlichtingssystemen en UV-verlichting (Light Controls)
  • onafhankelijke Total Workforce-oplossing (rooster- en tijdregistratieproces) voor het beheren van vast en flexibel ingeleend personeel (Staffing Solutions).

Nedap is de grootste implementator van Near-field communication-technologie (NFC) ter wereld. NFC is een contactloze communicatiemethode over zeer kleine afstanden. Het wordt gebruikt in allerlei pasjes, zoals de OV-chipkaart en bij betaal- en beveiligingssystemen. Nedap paste die techniek, zij het voor veecode in een afwijkende frequentieband, al in 1974 toe (eerste veecode- en anti-diefstalsystemen).

Nedap heeft eigen vestigingen in tien landen. Het hoofdkantoor van Nedap is gevestigd in Nederland (Groenlo). Verder is Nedap Beveiligingstechniek gevestigd in Groenekan. De andere eigen vestigingen zijn gevestigd in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Frankrijk, China, Hongkong en de Verenigde Staten.[2] Nedap is actief in meer dan 100 landen.

Geschiedenis

Nedap werd opgericht in 1929, oorspronkelijk afgekort als Nafa, in 1933 gewijzigd in de huidige benaming. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Amsterdam maar verhuisde in 1946 naar Groenlo. In 1947 zette Nedap de stap naar de beurs, in 1949 werd de notering aan de Amsterdamse beurs definitief. Het bedrijf was een van de eerste bakelietverwerkende bedrijven in Nederland. Bakeliet werd aanvankelijk gebruikt voor de productie van elektrisch installatiemateriaal, deurklinken, en de kastjes van door Nedap geproduceerde beltransformators. Dit materiaal werd later vervangen door andere kunststoffen. Midden jaren vijftig omvatte het bedrijf naast de kunstharsperserij een montage-afdeling voor zwakstroomapparatuur, naast een gereedschapsmakerij en metaalbewerkingsafdeling. Er werkten toen ruim 250 personen.

In de jaren zestig maakte het bedrijf een veelheid aan elektronische producten, veelal als onderdeel voor andere bedrijven, waaronder magnetisch gestabiliseerde voedingen, elektronische besturingen voor een veelheid aan elektrische apparaten zoals elektrische dekens, wasmachines etc. Samen met TNO werd een mechanische stemmachine ontwikkeld; later gevolgd door stemcomputers. Dit was geen succes. Ze waren te hacken en het stemmen was niet controleerbaar en transparant.[3]

In september 2017 verkocht de Nederlandse TKH Group zijn aandelenbelang van 5% in Nedap. Koper van het aandelenpakket is investeringsmaatschappij Teslin Capital Management.[4] TKH kocht in 2010 het belang, omdat het plannen had voor een overname van, of vergaande vorm van samenwerking met Nedap.

Het bedrijf vierde in 2019 zijn 90-jarige jubileum. Daarom behoort Nedap tot de tien oudste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.[5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.