Natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd in een natuurlijke omgeving. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen. Andere liggen ver buiten bebouwd gebied in de natuur en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. Ze liggen dan schijnbaar willekeurig verspreid, er is geen ordening door heggen of afrasteringen en er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of houten kentekens.

Graf op natuurbegraafplaats

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu.[1] Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen vrij toegankelijk.

Groeimarkt

In 2015 betrof de vraag naar natuurgraven zo'n 300 per jaar. Geregeld wordt door grondbezitters de publiciteit gezocht met een nieuw initiatief. Onder hen is ook Natuurmonumenten. [2] Sommige natuurbeheerders menen plaats te kunnen bieden aan 6.000 begravingen op een begraafplaats.[3]

Bezwaren

Een bezwaar dat tegen begraven in de natuur wordt aangevoerd is dat het veel ruimte inneemt, wat als problematisch kan worden ervaren in landen waar toch al weinig natuur is. Plaatsen die als begraafplaats in gebruik zijn kunnen voor lange tijd geen ander doel dienen. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat in oude bossen het delven van graven voor een ernstige en zeer langdurige verstoring van het bodemleven zorgt. De Nederlandse provincie Gelderland zal daarom in gebieden met veel oud bos, zoals de Veluwe, Montferland en het Rijk van Nijmegen het begraven in de natuur verbieden.[4] De verontreiniging door medicijnresten en andere bodemvreemde stoffen valt mee.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

In Nederland zijn een aantal natuurbegraafplaatsen:

De oudste natuurbegraafplaats is Westerwolde te Assel die uit 1944 dateert.[5]

Urnenveld

In Anloo in Drenthe is in 2014 een urnenveld geopend dat een reconstructie wil zijn van de urnenvelden zoals ze in prehistorische tijden werden aangelegd. Daar kunnen urnen met crematieresten in een beukenbos worden begraven.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.