Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie

De Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie (NaUKMA) (in het Oekraïens: Національний університет «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), Natsional'nyi universytet "Kyyevo-Mohylians'ka akademiya") is een van de leidende universiteiten van de Oekraïne gelegen in de hoofdstad Kiev. De school is in 1632 opgericht als de Kiev-Mohyla-academie.

Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie
Національний університет «Києво-Могилянська академія»
MottoTempus fugit, Academia sempiterna
LocatieKiev, Oekraïne
Opgericht1632
Website
Portaal    Onderwijs

Als je zijn voorloper (Kiev-Mohyla Academie, die in 1632 werd gegrondvest) meerekent is Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie de oudste universiteit van Oost-Europa. De universiteit bevindt zich in het historische centrum van Kiev, in Podil. In haar huidige toestand is NaUKMA geopend in 1991. In 1992 zijn na een lange pauze de eerste 200 studenten opgenomen. De gebruikte talen aan de universiteit zijn Oekraïens en Engels. Met 6 faculteiten en 2500 studenten is deze universiteit nu een van de grootste universiteiten in Oekraïne. NaUKMA neemt deel aan internationale samenwerking en is lid van European University Association.

Geschiedenis

Kiev-Mohyla academie in 1632-1817

Het zegel van de oude Kiev-Mohyla Academy

De historische voorloper van NaUKMA, Kiev-Mohyla Academy, was een van de oudste en meest voorname academische en theologische scholen in Orthodox Christelijk Oost-Europa. De Kiev Broederschap School (in 1615 gegrondvest) ontwikkelde zich mettertijd tot academie. In 1632 verenigden zich de Kiev Broederschap en Lawra School en Kiev-Mohyla Collegium (in het Latijn: Collegium Kijovense Mohileanum) werd gevormd. Volgens het Gadiatsch verdrag was aan het collegium de status van een academie verleend. Later, in 1701, had de Russische tsaar aan deze status zijn goedkeuring gegeven. De academie heeft een grote rol gespeeld in de voortplanting van de renaissance tradities van West-Europa door Polen, Oekraïne en Rusland. Aan de Kiev-Mohyla academie studeerde de intellectuele elite in de 17e en 18e eeuw. De hetmans lieten hun kinderen op deze universiteit studeren. Kiev was het culturele en intellectuele centrum van Oekraïne. De opleiding, die de studenten genoten hadden, was van uitstekende kwaliteit en de universiteit ontving studenten uit veel landen: Rusland, Wit-Rusland, Griekenland, Moldavië, Servië en Bulgarije. Omdat de studenten een heel goede voorbereiding hadden (kennis van Europese vreemde talen), konden ze hun studie aan Europese hogescholen voortzetten. Het ging de universiteit voor de wind in de tijd van de hetman Iwan Mazepa, die haar oud-leerling was. Een van de universiteitsgebouwen draagt nu zijn naam. In 1817 werd Kiev-Mohyla academie op bevel van tsaar Alexander I gesloten. De oud-studenten verzochten de tsaar bij petitie de activiteiten van de universiteit te mogen continueren, maar alles was vergeefs. In plaats daarvan werd een theologische academie geopend, die alleen als een theologieschool functioneerde. In de tijd van de Sovjet-Unie werd deze school gesloten en haar bibliotheek geplunderd. Later dienden de gebouwen van de academie als de plaats voor een militaire academie. Een van de gebouwen van de tegenwoordige universiteit draagt een mozaïekwerk met het militaire schip en het inschrift van Lenins woorden “Studeren, studeren en studeren” als een herinnering aan het totalitaire verleden.

Herstel als moderne universiteit

In 1991 werd Kiev-Mohyla Academie opnieuw gevestigd na het uitroepen van de onafhankelijkheid. De initiatiefnemer van het herstel was Wiatscheslaw Bruhowetski, de eerste rector magnificus van de universiteit. In 2007 werd de nieuwe president gekozen – Sergiy Kwit. De universiteit heeft de hoogste accreditatie in het onderwijssysteem.

De reputatie

Volgens de laatste schatting van de krant “Dzerkalo tyzhnya” (Weekspiegel) van de beste 200 Oekraïense universiteiten bezette Kiev-Mohyla Academie de 3e plaats.

De universiteittradities

Ieder jaar, op 15 oktober, wordt de Academie Dag gevierd, wanneer de studenten het gedenkteken van een beroemde oud-student, filosoof Grigorij Skoworoda, wassen. Deze handeling heet “Schone Skoworoda”. Het is een traditie geworden dat ieder jaar een vermaard wetenschapper het eerste college op de universiteit houdt. In 2004 werd voor dat college Wim Groot, een wetenschapper van de Universiteit Maastricht, uitgenodigd.

Literatuur

  • Sydorenko, Alexander, The Kievan Academy in the Seventeenth Century. University Of Ottawa Press, Ottawa (1977). ISBN 0-7766-0901-7.
  • Kortschmaryk, Frank B., The Kievan Academy and Its Role in the Organization of Russia at the Turn of the Seventeenth Century. Shevchenko Scientific Society, New York (1976).
  • Omeljan Pritsak and Ihor Sevcenko, eds. "The Kiev Mohyla Academy (Commemorating the 350th Anniversary of Its Founding, 1632-1982)." Harvard Ukrainian Studies. vol. VIII, no. 1/2. Cambridge, MA, 1985.
  • S.M. Horak. "The Kiev Academy. A Bridge to Europe in the 17th Century". East European Quarterly, vol. 2, 2, 1968.
Zie de categorie National University of "Kyiv-Mohyla Academy" van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.