Museum De Reede

Het Museum De Reede is een privaat museum in de stad Antwerpen aan de Antwerpse Scheldekaai (Ernest Van Dijckkaai nr 7). Het museum bevindt zich te midden van het zogenoemde museumeiland, tussen het Museum aan de Stroom, Het Steen, het DIVA, het MuHKA en het Museum Plantin-Moretus.
Het museum is in 2017 opgezet door de Nederlandse kunstverzamelaar Harry Rutten en omvat een uitgebreide collectie grafische beeldende kunst. Het museum oogt museaal maar het kleinschalige uitzicht van het museum geeft het een karakter van een kunstgalerij.

Museum De Reede
Inkom Museum De Reede
Locatie Antwerpen
Ernest van Dijckkaai 7
Coördinaten51° 13 NB, 04° 24 OL
Openingsdatum9 juni 2017
Detailkaart

Website
Portaal    Kunst & Cultuur
Antwerpen

Collectie

De verzameling bestaat uit grafische werken van Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops, met name litho's, gravures, etsen, houtsneden, tekeningen en aquarellen. De kunstverzameling omvat 26 litho's van Munch die goed tot zijn recht komen in een grote ruimte. Verder een 37 etsen van Rops. Goya is met 140 etsen het best vertegenwoordigd. Delen van zijn vier bekende series vinden permanent een plaats in het museum met name: Los Caprichos, Los Disparates, Tauromaquia (stierenvechten) en de beklemmende reeks Los Desastres de la Guerra (de verschrikkingen van de oorlog). Het museumbestand van werk van Rops wordt aangevuld met bruiklenen uit het Naamse Ropsmuseum. Vormelijk bestaat de collectie uitsluitend uit werk op papier, inhoudelijk verbindt het menselijk tekort of lot of La condition humaine de gehele collectie. Ook de kritische blik van de drie grote grafici op de samenleving van die tijd, is een verbindingsfactor.

Geschiedenis

De collectie is aangelegd door Rutten, jarenlang reder en oliehandelaar. Naar eigen zeggen volgde Rutten geen consequent uitgestippeld aankoopparcours. Hij kocht wat hij mooi vond of wat hem boeide. In 2006 toonde Ruten delen van zijn collectie met succes in het Brusselse Charliermuseum, in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Seoul en het Haugar Vestfold Kunstmuseum in het Noorse Tønsberg. Deze tentoonstellingen trokken samen ongeveer 100 000 bezoekers. Dit bracht hem op het idee om de collectie permanent te ontsluiten op een vaste locatie. Omdat hij slechte ervaringen had met bruiklenen, schenkingen en onbetrouwbare museumdirecties startte hij een eigen museum.[1] Grafisch werk wordt in musea niet zo courant getoond; meesterwerken van graveerkunst blijven daardoor onbekend en onbemind rustig liggen tussen hun zuurvrije bescherming.[2] De verzamelaar wist een twintigtal sponsors aan te trekken.

Harry Rutten, juli 2017

Rutten koos de locatie zeer bewust naast het Eugeen Van Mieghem Museum vlak tegenover Het Steen dat verbouwd wordt tot een toeristisch onthaalcentrum. De nabijheid van het MAS, het Museum Plantin-Moretus en het Zilver- en Diamantmuseum DIVA is uiteraard meegenomen. Wat meespeelde in de keuze van Antwerpen ligt hierin dat deze stad sedert eeuwen een traditie van prentkunst kent. Drukkers Christoffel Plantijn en Jan Moretus getuigen daarvan. Via deze kunstvorm kon de kunstenaar een boodschap met kritische ondertoon meegeven. De Antwerpse locatie verantwoordt Rutten ook met de historische ontmoeting in 1521 in deze stad tussen topgraveurs Albrecht Dürer en Lucas van Leyden bij het uitwisselen van etsplaten.[3]

Activiteiten

Interieur Museum De Reede met werken van Munch

Men wil in de toekomst de volgende activiteiten organiseren: Diner-musée, educatieve activiteiten voor scholieren en studenten, lezingen over beeldende kunst en literatuur en mini-concerten. Daarbij zullen op geregelde tijdstippen op de benedenverdieping tijdelijke exposities plaatsvinden die zowel monografisch als thematisch van opzet zijn. Men denkt aan een tentoonstelling rond jonge grafici en aan een overzichtstentoonstelling van het werk van Van Mieghem met als onderwerp zijn aan tuberculose jong gestorven vrouw Augustine Pautre.
Harry Rutten richtte een stichting op om fondsen te werven om de eerste jaren te overbruggen. Men wil een samenwerkingsverband opzetten tussen twee andere Antwerpse musea: het Eugeen Van Mieghem Museum en het Maurice Verbaet Art Center. Het museum werkt met een vijftigtal vrijwilligers met een beperkte professionele staf. Als coördinatrice is de kunsthistorica Rita Compère aangetrokken.

Tentoonstellingen

De museumwerking is gebaseerd op het permanent tonen van een vaste collectie met als aanvulling tijdelijke tentoonstellingen. Deze tonen alle werk op papier die een dialoog aangaan met het vast bezit.
De eerste tijdelijke tentoonstelling toonde werk van een 25-tal andere grafische kunstenaars van 1700 tot nu. Werk van Fred Bervoets, Emiel Claus, Eugeen Van Mieghem, Kurt Peiser, Rassenfosse, Gustaaf Van de Woestijne, Rik Wouters, Walter Sauer en Georges Lemmen en van de buitenlanders Théophile-Alexandre Steinlen en Käthe Kollwitz.
De tweede expositie toont werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Chun Kwang Young. Zijn werken zijn geconstrueerd uit hanji, een Koreaanse papiersoort gewonnen uit de schors van de moerbeiboom.
De volgende expositie in het voorjaar 2018 ging over Kunstenaars rond Franck met name James Ensor, Rik Wouters, Eugeen Van Mieghem, Vaes en Jacob Smits.

Zie de categorie Museum De Reede van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.