Mosbulten

Mosbulten is een buurtschap die zich enkele honderden meters ten noordoosten van de kom van Breugel bevindt, in de gemeente Meierijstad. Drie gemeenten, waarvan de gemeentegrenzen nogal grillig verlopen, komen hier bij elkaar.

Mosbulten
Buurtschap in Nederland

Situering
ProvincieNoord-Brabant
GemeenteMeierijstad
Coördinaten51° 32 NB, 5° 31 OL
Portaal    Nederland

Bij de buurtschap Mosbulten, op het grondgebied van Son en Breugel, ligt de kapel van Onze Lieve Vrouw van Beauraing aan De Kuilen. Oorspronkelijk werd deze kapel in 1946 in het centrum van Breugel gebouwd door het Studentengilde van Onze Lieve Vrouw. Jaren later moest ze wijken voor verkeersmaatregelen en de onderdelen ervan kwamen op de gemeentewerf terecht met de bedoeling de kapel elders te herbouwen. Dit geschiedde echter niet, doch uiteindelijk heeft de plaatselijke Boerenbond de kapel herbouwd op de plaats waar ze ook nu nog staat.

Natuurgebied

Vijfhonderd meter ten oosten hiervan ligt, op het grondgebied van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, een natuurgebied dat eveneens Mosbulten heet. Het gebied beslaat een oppervlakte van 46 ha en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Dit gebied is op het einde van de 20e eeuw gecreëerd ter compensatie van de aantasting door de aanleg van de A50 bij Son. Hier lagen in 1830 nog twee vennen: het Haverven en ten noorden ervan het Heikantven. Omstreeks 1900 zijn deze vennen ontgonnen en is de bodem ontwaterd door een netwerk van sloten. Aangezien het gebied meer dan 1 meter lager ligt dan zijn omgeving (13,3 m tegenover 14.6 à 15.5 m) was het toch al niet erg geschikt voor de landbouw. Het gebied was in gebruik als nat grasland. Naast weidevogels als Wulp en Grutto, en planten als Pijptorkruid, zijn er weinig belangwekkende waarnemingen verricht.

Ten behoeve van natuurontwikkeling werd binnen de contouren van het Haverven de bodem uitgegraven, en hetzelfde gebeurde met de zuidrand van het Heikantven. Binnen de nieuwe plassen werden eilandjes uitgespaard. Het oorspronkelijke slotenpatroon is deels nog zichtbaar. Op 3 september 2001 werd het gebied opgeleverd. Het reeds voorspelde Moerashertshooi en Duizendknoopfonteinkruid werd spoedig waargenomen, maar daarnaast bleken er binnen enkele jaren nog vele andere zeldzame plantensoorten te worden aangetroffen, die vermoedelijk nog in de zaadbank aanwezig waren. Dit waren, bijvoorbeeld, Gesteeld glaskroos, Pilvaren en Wijdbloeiende rus. Van de kranswieren werd onder meer het uiterst zeldzame Sierlijk glanswier (Nitella gracilis) aangetroffen.

Het gebied is toegankelijk voor wandelaars. Er is een vogelkijkscherm en er is een wandeling uitgezet die ook door de bossen van de nabijgelegen buurtschap Olen komt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.