Molenbeek-Ter Erpenbeek

De Molenbeek-Ter Erpenbeek (in de volksmond Molenbeek) is een beek in België in de Denderstreek. De beek heeft een lengte van ongeveer 25 kilometer. De bron van de Molenbeek is in Godveerdegem en monding is in Hofstade in de Dender. Samen met de Molenbeek is ze belangrijk voor Herzele en Erpe-Mere.

Molenbeek-Ter Erpenbeek
Lengte25 km
Stroomgebied54,74 km²
BronGodveerdegem
MondingDender in Hofstade
Stroomt doorOost-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen met in kleur de gemeenten van het stroomgebied van de Molenbeek in het arrondissement Aalst: Zottegem, Herzele, Haaltert, Erpe-Mere en Aalst
Portaal    Geografie

Stroomgebied

Het stroomgebied van de Molenbeek bevindt zich in de provincie Oost-Vlaanderen en strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Zottegem (Godveerdegem, Erwetegem, Grotenberge), Herzele (Herzele, Sint-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Ressegem), Haaltert (Heldergem, Kerksken, Haaltert), Erpe-Mere (Aaigem, Mere, Erpe) en Aalst (Aalst, Hofstade).

De Molenbeek maakt deel uit van het deelbekken Molenbeek Erpe-Mere dat een deel is van het Denderbekken. Het stroomgebied van de Molenbeek heeft een oppervlakte van circa 5474 hectare, en is gelegen in het Denderbekken (bekkennummer 7). Het stroomgebied van de Molenbeek is vrij gemakkelijk af te bakenen op basis van de geomorfologische kenmerken : de begrenzing komt nagenoeg overeen met die van VHA-zone 431. De Molenbeek mondt uit in de Dender in Hofstade.

Vanaf de bron in Godveerdegem tot aan de monding in Hofstade heeft de Molenbeek volgende zijbeken: Plankebeek, Meilegembeek, De Burg, 's Heerendijkbeek, Grep, Holbeek, Steenbeek en Zijpbeek.

Toerisme

In de omgeving van de beek loopt de Molenbeekroute en de Denderroute zuid.

Bezienswaardigheden

  • Mede vanwege het reliëf bevinden zich in de gemeente Erpe-Mere acht watermolens aan de Molenbeek-Ter Erpenbeek. Zes van deze watermolens zijn wettelijk beschermd. Één van deze molen is echter omgebouwd tot een woonhuis.
  • In het stroomgebied van deze beek bevindt zich ook een windmolen, de Kruiskoutermolen. Deze molen is ook wettelijk beschermd. Hij werd in 2004 gerestaureerd in een atelier in Roeselare en in 2006 terug op zijn oorspronkelijke sokkel geplaatst. De molen is nog in werking en kan bezocht worden na afspraak op de toeristische dienst.
  • Er bevindt zich ook een watertoren te Erpe in de buurt van deze beek.
PlaatsNaam/NamenAdresTypeBeschermdInfo
AaigemEngelsmolen
Molen te Dalhem
Molen te Dalme
Engelsmolen 1Bovenslag watermolen JaOoit korenmolen, oliemolen en vlaszwingelmolen
Later enkel korenmolen
AaigemRatmolen
Waterrat
Ratmolenstraat 42Bovenslag watermolen JaOoit koren- en oliemolen
Later enkel korenmolen
AaigemZwingelmolenAaigembergstraat 10Bovenslag watermolen NeeOoit vlaszwingelmolen
Later cichoreimolen
Rad verwijderd
Gerenoveerd als woonhuis
ErpeCottemmolenMolenstraat 36Bovenslag watermolen JaOoit koren- en oliemolen
Later enkel korenmolen
ErpeVan Der BiestmolenDorpsstraat 3Bovenslag watermolen NeeKorenmolen
MereDe GraevesmolenBosstraat 25Bovenslag watermolen JaKoren- en oliemolen
MereGotegemmolenGotegemstraat 1Bovenslag watermolen JaKorenmolen
MereKruiskoutermolen
Jezuïetenmolen
Molen Van Der Haegen
SchoolstraatStaakwindmolen met open voet JaKorenmolen
MereMolen te Broeck
't Hof Schuurke
Wilgendries 6Bovenslag watermolen JaKorenmolen
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.