Midyat (stad)

Midyat is een stad in Turkije. De stad is gelegen in het noorden van Mesopotamië en telt ongeveer 65.000 inwoners. De stad heeft een diverse bevolkingssamenstelling bestaande uit Arameeërs, (Jezidische) Koerden, Arabieren en Turken.

Midyat
Plaats in Turkije

Situering
ProvincieMardin
DistrictMidyat
Coördinaten37° 25 NB, 41° 22 OL
Algemeen
Inwoners64.700
Foto's
Het oude stadsgedeelte van Midyat
Portaal    Turkije

Beschrijving

Midyat staat bekend om zijn witte kalksteen en steengravures op huizen, kerken en belangrijke historische gebouwen. Alle bouwwerken zijn voorzien van dikke muren om ze koel te houden in de zomer en warm in de winter. In de loop der tijd zijn de stenen van de buitenwanden verkleurd naar een soort goudbruine tint. Rondom de bebouwing liggen vele druivengaarden. De oogst hiervan wordt voornamelijk gebruikt voor de wijnbouw. Het stadje kent verder een actieve handel in zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen.

Geschiedenis

Het Syrische-orthodoxe klooster Mor Gabriel nabij Midyat

Midyat is een antieke stad en ligt in het centrum van een gebied dat in het Syrisch onder de naam Tur-'Abdin bekendstaat. Een vorm van de naam Midyat wordt voor het eerst gevonden in een inscriptie van de Assyrische koning Ashur-nasir-pal II (883-859 v.Chr.). In deze bron wordt summier beschreven hoe de Assyrische legermacht de stad en haar omringende dorpen veroverde. Sindsdien is Midyat in haar lange geschiedenis geregeerd door diverse heersers, van de oude Assyriërs tot de huidige Turken.

Door de herhaaldelijke plunderingen door Mongoolse, Turkse en Koerdische stammen die de Tur-’Abdinse hoogvlakte binnendrongen is de Aramese-populatie sterk afgenomen in de regio. Aan het eind van de 14e, 19e en begin 20e eeuw culmineerden de vervolgingen in ernstige aanvallen en massamoorden. Daarom zochten veel Aramese families kort voor, tijdens en na de Armeense genocide van 1915 hun toevlucht in naburige Arabische landen zoals Syrië en Libanon.

Ondanks de vele invasies van buitenlandse machten is Midyat bewoond gebleven door de Aramese christenen . In de jaren 60 vertrokken veel bewoners naar Europa. Hierdoor ontstond er een toestroom door Koerdische families van buiten de stad die vanwege de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger hun toevlucht in Midyat zochten.

Huidige demografie

Tot het begin van de jaren zestig werd de stad bewoond door meer dan 500 families, waarvan de christelijke Syrisch-orthodoxen ruim 90% van de totale populatie uitmaakten. Anno 2020 zijn er echter niet meer dan circa 50 Aramese families overgebleven in Midyat. Hierbij dient opgetekend te worden dat dit aantal veel weduwen en weduwnaars en bejaarde echtparen behelst en dat een relatief groot aantal families eigenlijk Aramese immigranten uit de omringende steden en dorpen zijn. Het huidige aantal van Koerdische inwoners van Midyat, van wie de ruime meerderheid uit andere dorpen en steden in het gebied stamt, is tekenend voor de demografische verandering van heel Tur-'Abdin.

Zie de categorie Midyat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.