Microcebus lehilahytsara

Microcebus lehilahytsara is een lemur uit het noorden van Madagaskar die in 2005 is beschreven. Volgens genetische data is hij verwant aan de groep van de rode muismaki (M. rufus), de kleine dwergmuismaki (M. myoxinus), M. mittermeieri en M. berthae. De typelocatie is Andasibe (18° 55' ZB, 48° 25' OL) in de provincie Toamasina. Hij is tot nu toe alleen bekend van de typelocatie en het Nationaal Park Mantadia. De soortaanduiding is een combinatie van de Malagassische worden lehilahy (man) en tsara (goed) en verwijst naar Steven Goodman, die veel heeft gedaan voor de studie van de biodiversiteit van Madagaskar.

Microcebus lehilahytsara
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2014)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Cheirogaleoidea (Dwergmaki's)
Familie:Cheirogaleidae (Dwergmaki's)
Geslacht:Microcebus (Muismaki's)
Soort
Microcebus lehilahytsara
Roos & Kappeler, 2005
Verspreiding
Afbeeldingen Microcebus lehilahytsara op Wikimedia Commons
Microcebus lehilahytsara op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Naast M. berthae is M. lehilahytsara de kleinste primaat ter wereld. Het hoofd is 33 tot 35 mm lang, de kop-romplengte bedraagt 90 tot 92 mm. Ze wegen 38 tot 64 gram. Ze hebben een dichte en korte vacht, die over het algemeen lichtbruin is, maar crèmewit op de buik. Ook tussen de ogen zit een stukje wit. De staart is eenkleurig en wordt gebruikt om vet in op te slaan.

Literatuur

Zie de categorie Microcebus lehilahytsara van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.