Dwergmuismaki

De dwergmuismaki (Microcebus murinus) is een lemur uit het geslacht der muismaki's (Microcebus). De soort geldt als de bekendste en wijdstverspreide soort muismaki. De dwergmuismaki komt voor in het westen en zuiden van Madagaskar.

Dwergmuismaki
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2014)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Cheirogaleoidea (Dwergmaki's)
Familie:Cheirogaleidae (Dwergmaki's)
Geslacht:Microcebus (Muismaki's)
Soort
Microcebus murinus
(J.F. Miller, 1777)
Verspreidingsgebied van de dwergmuismaki
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Dwergmuismaki op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Uiterlijk

De dwergmuismaki behoort tot de kleinste primaten met een lengte van 12 tot 14 cm en een gewicht van 40 tot 70 gram. Het dier heeft een grijsbruine vacht.

Leefwijze

De dwergmuismaki is een nachtdier dat overdag slaapt in slaapnesten, vaak verlaten vogelnesten, of boomholten. Insecten vormen het hoofdvoedsel van de dwergmuismaki en verder worden ook kleine vogels, plantensappen en nectar gegeten.

Het vrouwtje van de dwergmuismaki is de enige die voor de jongen zorgt. Desondanks herkennen de vrouwtjes het geluid van hun vader, wat waarschijnlijk inteelt voorkomt.[2]

Leefgebied

Het verspreidingsgebied van de dwergmuismaki loopt in Madagaskar van de Onilahy-rivier langs de westkust noordwaarts tot het Nationaal park Ankarafantsika. Een afgescheiden populatie leeft in het zuidoosten van het eiland in de Mandena Conservation Zone. Laaglandbossen vormen het leefgebied van de dwergmuismaki.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.