Metog

Metog Dzong, Chinees: Mêdog Xian of Motuo Xian is een arrondissement in de prefectuur Nyingtri in de Tibetaanse Autonome Regio, China.

Metog Dzong
Arrondissement in de Volksrepubliek China

Situering
Autonome regioTibet
Coördinaten29° 29 NB, 95° 30 OL
Algemeen
Oppervlakte34.000 km²
Inwoners (1999)9.868
Portaal    China
Metog
Tibetaansམེ་ཏོག་རྫོང་
Wylieme tog rdzong
Vereenvoudigd Chinees墨脱县
Hanyu pinyinMòtuō Xiàn
Portaal    Tibet

Demografie

In 1999 telde het 9.868 inwoners. Een groot aantal inwoners hoort tot de etnische bevolkingsgroep Lhoba en voor een kleiner deel tot de etnische minderheid Tshangla.

Geschil met India

Over dit enkele arrondissementen is een geschil met India dat een hoogtepunt bereikte tijdens de Sino-Indiase oorlog en waarvan de oorzaak teruggaat tot de ondertekening van het Akkoord van Simla door functionarissen van de dertiende dalai lama en het Verenigd Koninkrijk. Naast Metog gaat het om geheel Tshona, een deel van Chayu en het zuiden van Lhuntse. Volgens India behoren de arrondissementen tot de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh; volgens China gaat het om arrondissementen van Zuid-Tibet.

Geografie en klimaat

Het heeft een oppervlakte van 34.000 km². De gemiddelde hoogte is 1200 meter. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 12 °C en jaarlijks valt er gemiddeld 2200 mm neerslag.

He gebied kenmerkt zich door zware natuurlijke omstandigheden, als steile oosthellingen van de Himalaya en grote hoeveelheden regen door moessonregens, waardoor het een van de moeilijkst bereikbare gebieden van China is.

De rivier Yarlung Tsangpo stroomt in het grensgebied van het arrondissement Mainling en de berg Namjagbarwa (7782 meter).

Aardbreuk

Het gebied ligt op een aardbreuk tussen de Indische Plaat en de Euraziatische Plaat en kent daarom een hoge seismische activiteit, waardoor sinds het jaar 1900 al twee aardbevingen plaatsvonden met een grotere kracht dan 7 op de schaal van Richter.

Natuurreservaat

Het nationale dieren- en plantenreservaat van Metog is een nationaal beschermd gebied. Het kent meer dan 3000 verschillende soorten planten en 42 soorten zeldzame wilde dieren. Verder kent het meer dan duizend verschillende soorten zespotigen.

Economie

De belangrijkste bron van inkomsten vormt de landbouw, met producten als rijst, sojabonen, katoen en andere gewassen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.