Metamorfoze (roman)

Metamorfoze is een roman van Louis Couperus die voor het eerst verscheen in 1897 bij zijn vaste uitgever L.J. Veen.

Metamorfoze
Auteur(s)Louis Couperus
KaftontwerperJan Toorop
LandNederland
TaalNederlands
GenreRoman
UitgeverL.J. Veen
Uitgegeven1897
Pagina's429 [=440]
Oorspronkelijke oplage3500
Vorige boekDe verzoeking van den H. Antonius
Volgende boekPsyche
Portaal    Literatuur
Louis Couperus
Louis Couperus door Hendrik Haverman

Geschiedenis

In 1894 dacht Couperus al aan deze roman, maar hij begon er pas jaren later aan te schrijven. Hij schreef het, blijkens de voorpublicaties, tussen april 1896 in Den Haag en februari 1897 in Parijs. In februari 1897 was het werk dus voltooid en begon het in delen te verschijnen in De Gids, in de afleveringen van april, mei en juni. In november 1897 verscheen het bij Veen met een bandontwerp van Jan Toorop nadat een eerder ontwerp van Jan Verkade was afgewezen. Couperus gaf zelf toe dat het werk autobiografische trekken had, maar niettemin toch geen autobiografie kon worden genoemd. Desondanks heeft biograaf Frédéric Bastet het gebruikt als een 'bron' voor zijn biografie van Couperus.

Couperus had voorgesteld om een portret van hem op te nemen in het boek, en wel dat door Hendrik Haverman. Veen volgde dit en het is opgenomen tegenover de titelpagina.

Het kladmanuscript van de roman had Couperus aan zijn uitgever beloofd, maar hij vergat die belofte en schonk het aan zijn vriend Johan Hendrik Ram. Ram was bereid het conform de belofte aan Veen te geven, maar dat hoefde niet van de uitgever. Na het overlijden van Ram kwam het via de erfgenamen in 1928 in bezit van het (eerste) Louis Couperus Genootschap. Via het genootschap kwam het uiteindelijk terecht bij de letterkundige verzameling van het Haags Gemeentearchief en daarna in het Nederlands Letterkundig Museum.

Het werk werd geen groot succes en Veen heeft van de eerste druk nog verschillende exemplaren in een van de vele 'seriewerken' van Couperus' werk uitgegeven, zoals in de zogenaamde 'Werkenband' en zijn 'Standaardbibliotheek'.

Tijdens het leven van Couperus verscheen slechts een druk. Later verscheen het onder de titel Metamorfose.

Bibliografie

  • Louis Couperus, Metamorfoze. Amsterdam, L.J. Veen, [1897].
  • Louis Couperus, Metamorfoze. Utrecht/Antwerpen, 1988 (Volledige Werken Louis Couperus, deel 13).

Literatuur

  • Eliassen-De Kadt, M.H. (1978) "De boeken op de tafel van Hugo Aylva of de motieven in Couperus' Metamorfose", in Spiegel der Letteren 20, 1-36; 81-99
  • Klein, Maarten (1994) "Eene ziel, die zich verdeelde...? Een nieuwe interpretatie van Couperus' Metamorfoze", in: De nieuwe taalgids 87, 9-29
  • Klein, Maarten (1997) "Louis Couperus: Metamorfoze", in Lexicon van literaire werken 35, 1-9; I
  • Klein, Maarten (2000) Noodlot en wederkeer. De betekenis van de filosofie in het werk van Louis Couperus. Maastricht: Shaker (blz. 57-70)
  • Marijke Stapert-Eggen, Repertorium Louis Couperus. Amsterdam, 1992. Deel A: Overzicht, p. 149.
  • Marijke Stapert-Eggen, Repertorium Louis Couperus. Amsterdam, 1992. Deel B: Bronnen, p. 73-76.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.