Lood(II)chromaat

Lood(II)chromaat is een toxische anorganische verbinding van lood, chroom en zuurstof, met als brutoformule PbCrO4. Het komt voor als een oranje-geel poeder, dat bijna niet oplosbaar is in water. De stof komt in de natuur voor als het mineraal crocoiet.

Lood(II)chromaat
Structuurformule en molecuulmodel
Lood(II)chromaat-poeder
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
PbCrO4
IUPAC-naamlood(II)chromaat
Andere namenloodchromaat
Molmassa323,1937 g/mol
SMILES
[O-][Cr](=O)(=O)[O-].[Pb+2]
InChI
1S/Cr.4O.Pb/q;;;2*-1;+2
CAS-nummer7758-97-6
EG-nummer231-846-0
PubChem24460
BeschrijvingOranje-geel poeder
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH350 - H360 - H373 - H410
EUH-zinnengeen
P-zinnenP201 - P273 - P308+P313 - P501
Carcinogeenja
VN-nummer3288
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleuroranje-geel
Dichtheid6,3 g/cm³
Smeltpunt844 °C
Slecht oplosbaar inwater
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuurmonoklien
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Lood(II)chromaat kan worden bereid door de neerslagreactie van lood(II)nitraat met natriumchromaat:

Op industriële schaal wordt het bereid uit lood(II)acetaat en natriumdichromaat.

Toepassingen

Lood(II)chromaat wordt gebruikt in de pyrotechniek als oxidator. Tot ver in de 19de eeuw werd het toegepast als kleurstof in snoepgoed. Lood(II)chromaat werd vroeger ook algemeen, net als loodwit, als kleurstof toegepast (voornamelijk in verven). In die context staat de verbinding ook onder een groot aantal alternatieve benamingen bekend, waaronder loodgeel, chroomzurig loodzout, chroomgroen UC61, chroomgroen UC74, chroomgroen UC76, Leipziggeel en Parijsgroen.

Toxicologie en veiligheid

Lood(II)chromaat is carcinogeen en kan dodelijk zijn als het wordt ingeslikt. De reden is dat er naast lood ook hexavalent chroom aanwezig is. Daarnaast is de verbinding ook corrosief en irriterend voor de huid en de ogen. Contact met de ogen kan leiden tot blindheid en aanraking met de huid kan roodheid, jeuk en lichte brandwonden veroorzaken. Inhalatie kan leiden tot kortademigheid, irritatie van de luchtwegen en - bij langdurig contact - ernstige longschade.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.