Crocoiet

Het mineraal crocoiet is een lood-chromaat met de chemische formule PbCrO4.

Crocoiet
Mineraal
Chemische formulePbCrO4
KleurGeel, oranje, rood; typisch saffraankleurig
StreepkleurGeeloranje
Hardheid2,5 tot 3
Gemiddelde dichtheid6 kg/dm3
GlansDiamant
OpaciteitDoorschijnend
BreukSectiel
SplijtingDuidelijk, [110] ; onduidelijk, [100] & [001]
Kristaloptiek
Kristalstelselmonoklien
Brekingsindices2,31 - 2,66
Dubbele breking0,3500
PleochroïsmeGeen
Lijst van mineralen
Portaal    Aardwetenschappen

Eigenschappen

Het doorschijnend geel, oranje of rode; typisch saffraan-kleurige crocoiet heeft een diamantglans, een geeloranje streepkleur en het mineraal kent een duidelijke splijting volgens het kristalvlak [110] en een onduidelijke volgens [100] en [001]. Het kristalstelsel is monoklien. Crocoiet heeft een gemiddelde dichtheid van 6, de hardheid is 2,5 tot 3 en het mineraal is niet radioactief.

Naam

De naam van het mineraal crocoiet is afgeleid van het Griekse krokos, dat "krokus" of "saffraan" betekent. Het is zo genoemd vanwege de opvallende kleur.

Voorkomen

Dundasiet (wit) en crocoiet (oranje) uit de Dundas-mijn aan de voet van de West Coast Range in de 'ruige' Tasmaanse streek West Coast.

Crocoiet is een secundair mineraal in geoxideerde lood-ertsen. De typelocatie van crocoiet is de Adelaide mijn, Dundas, Tasmanië. Het mineraal wordt verder onder andere gevonden in Kallenberg, Glauchau, Sachsen, Duitsland en Berezovsk in het Oeralgebergte in Rusland.

Zie ook

Zie de categorie Crocoite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.