Papierknipkunst

Papierknipkunst is een kunstvorm waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de derde eeuw voor Christus en zijn wortels heeft in het oude China. Veel landen zoals China hebben een eigen herkenbare stijl. De associatie die velen hebben met deze kunstvorm is die van knutselen en volkskunst. Echter, ook bekende moderne kunstenaars zoals Matisse hebben zich hiermee beziggehouden, vaak in de vorm van een silhouet.

Frans bidprentje, Parijs 19de eeuw

Geschiedenis

In Nederland hebben mensen zoals Anna Maria van Schurman of Elisabeth Rijberg zich beziggehouden met knipkunst. Werk van Schurman's hand is te bekijken in het Stedelijk museum 't Coopmanhûs[1] in Franeker. De waarde van een knipwerk in de 17e eeuw was aanzienlijk. Zo betaalde Keizer Leopold van Oostenrijk 4000 gulden voor een fijn knipwerk van Johanna Koerten-Blok[2]. Een ongekend bedrag, vergeleken met de 1600 gulden die Rembrandt met moeite kreeg voor zijn schilderij de Nachtwacht. Ook Goethe en Schiller hebben meer dan eens een portret geknipt.

Vereniging

Al sinds 1983 heeft Nederland een Vereniging voor Papierknipkunst[3] met een stabiel aantal leden van rond de 400. Deze vereniging organiseert elk voorjaar een landelijke contactdag in een ander deel van het land. Het blad dat de leden viermaal per jaar ontvangen heet Knip-Pers. In 2013 kreeg de vereniging het recht om het Unesco-logo te dragen, omdat papierknippen een ambacht is dat met meerdere ambachten geplaatst is op de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed.

Musea

Het Museum van Papierknipkunst[4] bevindt zich in Westerbork (Drenthe). Daarnaast zijn er nog diverse kleine initiatieven van particulieren zoals in Baarn. In Vreden in Duitsland, vlakover de grens bij Winterswijk, is een museum[5] opgericht door een verzamelaar. Tot 2006 was er in Schoonhoven het Nederlands Museum voor Knipkunst, de collectie is overgenomen door het Westfries Museum in Hoorn.

Stijlen

Vroeger in Nederland knipte men heel fijn, in Zwitserland doet met dat nog steeds. Daar worden voornamelijk landschappen geknipt met ragfijne bomen en koeien, maar er zijn ook knippers die abstracter werken. In Polen maakt men grof werk met een schaapsscheerdersschaar en versiert dit met felgekleurd en glanzend sitzpapier.

Bekend is het silhouet dat mensen knippen op een braderie of markt. In Nederlands zijn er een aantal silhouettisten die deze kunst beheersen. In bijvoorbeeld Parijs zijn knippers te vinden op het Place du Tertre.

Jad Fair

De Amerikaanse muzikant Jad Fair is tevens actief als papierknipkunstenaar. Vrijwel al zijn platenhoezen zijn zeefdruk-afbeeldingen van gesneden ontwerpen. De zanger exposeerde een aantal maal in Duitsland.

Zie de categorie Paper cut van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.