Elisabeth Rijberg

Elisabeth Rijberg – ook wel Elisabeth Pyberg[1] genoemd - was een in Rotterdam (en Den Haag?[2]) werkende knipkunstenaar.[3] Genealogische gegevens ontbreken. Uit bronnen blijkt dat zij in ieder geval van 1698 en 1710 actief en succesvol is geweest.

Elisabeth Rijberg
Persoonsgegevens
BijnaamElisabeth Pyberg, Elisabeth Rhijberg
Overleden18e eeuw
Nationaliteit Nederland
Beroep(en)knipkunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actiefca. 1698 - 1710
Portaal    Kunst & Cultuur

Werk

De Rotterdamse stadshistoricus Gerrit van Spaan omschrijft haar werk als coulisseknipsels in perspectief.[4] Zij maakte met papierknipkunst oorlogsschepen en jachten, gebouwen, bomen en portretten.
Er zijn zover bekend geen werken bewaard gebleven van haar.[5] Maar haar portretten van Willem III van Oranje en Maria II van Engeland zijn zeer lovend beschreven door de Engelse geestelijke Charles Ellis in een brief uit 1699 aan dr. Edward Tyson.[6] Zijn aanbod van duizend gulden voor deze werken sloeg zij af.
Een andere opdrachtgever was de keurvorst van de Palts. Voor deze opdracht kreeg zij vier vergulde zilveren bekers met deksels, en een klein zilver servies met het wapen van de vorst.
Volgens Von Uffenbach is op te maken dat Rijberg een winkel had waar je tegen betaling haar werken kon bezichtigen.[7] Daar hingen onder andere een werk van het Scheveningse strand en een werk van een haringvangst met veel mensen en schepen.

Referenties

  1. Variaties van haar naam die voorkomen zijn: Elisabeth Rijberg, Elisabeth Rhijberg, Elisabeth Pyberg
  2. London Magazine, Or, Gentleman's Monthly Intelligencer, Volume 52
  3. Els Kloek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.
  4. Gerrit van Spaan, Beschrijvinge der stadt Rotterdam en eenige omleggende dorpen, Rotterdam 1698, p. 424.
  5. Marja Volbeda, "Rijberg, Elisabeth", Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.
  6. Philosophical Transactions 1702/03 brief van Charles Ellis
  7. Z.C. von Uffenbach, Merkwürdige Reisen durch Niedersachsen, Holland und Engelland, 3 (Ulm 1754), p. 266-267.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.