Kazakhstan Airlines

Kazakhstan Airlines was een Kazachse luchtvaartmaatschappij met de thuisbasis in Alma-Ata. Ze fungeerde van de onafhankelijkheidsdatum van Kazachstan in 1991 tot het faillissement in 1996 als de nationale luchtvaartmaatschappij voor Kazachstan.

Kazakhstan Airlines
IATA

K4

ICAO

KZA
SAX

Roepletters

KAZAKHSTAN

Een Ilyushin Il-76 van Kazakhstan Airlines. Het is dit toestel dat later neerstortte na de Vliegtuigbotsing bij Charkhi Dadri
Opgericht1991
Eerste vlucht1992
Diensten gestaakt1996
Opgeheven1996
HubsLuchthaven Almaty
Bestemmingen80
HoofdkantoorAlma-Ata
Portaal    Luchtvaart

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 had ook impact op Aeroflot. De Kazachse divisie van de maatschappij, waarvan elementen uit de geschiedenis terug te vinden zijn tot zo lang geleden als het midden van de jaren twintig, werd omgevormd tot Kazakhstan Airlines. De eerste vlucht als dusdanig vanaf de Luchthaven van Almaty volgde in 1992.

Het einde van de maatschappij volgde op de afhandeling van de vliegtuigbotsing bij Charkhi Dadri waarbij de piloten van vlucht Kazakhstan Airlines 1907 op 12 november 1996 met een Ilyushin Il-76 op weg van Indira Gandhi International Airport bij Delhi in India naar Dhahran International Airport bij Dhahraan in Saoedi-Arabië in de fout gingen.

Na het faillissement in 1996 werd de rol van nationale luchtvaartmaatschappij overgenomen door de nieuw gevormde maatschappij Air Kazakhstan, initieel aangeduid als Kazakhstan Airways.

Vloot

Bij de vlootovername van Aeroflot in 1991 bestond de initiële vloot van Kazakhstan Airlines uit Antonov An-24, Antonov An-26 en Antonov An-30 toestellen, Ilyushin IL-18, Ilyushin IL-76 en Ilyushin IL-86, Tupolev Tu-134 en Tupolev Tu-154, Yakovlev Yak-40 en Yakovlev Yak-42 toestellen.

In 1994 werd de vloot uitgebreid met een enkele Boeing 747SP.

Na het faillissement van de maatschappij werd een deel van de vloot overgenomen door de nieuw gevormde Air Kazakhstan.

Zie de categorie Kazakhstan Airlines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.