Katuit

Dendermonde in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is op folkloristisch vlak niet alleen bekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaard-ommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath dansend door de stad, als hoofdrolspelers in hun eigen ommegang Katuit.

Indiaan, Mars en Goliath op de Grote markt van Dendermonde tijdens de jaarlijkse katuit

In een avondstoet worden de gildereuzen omringd door gekostumeerde figuranten met praalwagens, muziekkorpsen, professioneel straattheater, vendelzwaaiers en fakkeldragers. In de Ommegang komen voornamelijk historische of volkse taferelen aan bod, zoals de knaptanden, die gekleed in wolvenkostuums de omstanders schrik aanjagen met hun knappende tanden, of de praalwagen met de "kopvleesfretters" (de spotnaam van de Dendermondenaars) die kopvlees uitdelen aan de omstanders. Recent wordt ook aandacht besteed aan eigentijdse animatie en speciale effecten.

Ruim 40.000 toeschouwers staan elk jaar langsheen de omloop. De apotheose wordt vertoond op de Grote Markt, met de drie gildereuzen en de Ros Beiaardharmonie en een muzikaal luchtvuurwerk dat wordt ontstoken achter het Stadhuis.

De Reuzenommegang behoort al verschillende jaren tot de belangrijkste folkloristische evenementen in Vlaanderen.

Op 25 augustus 2016 trok deze stoet reeds voor de 50ste keer door de straten van Dendermonde.

Oorsprong van de naam Katuit

De naam "Katuit" is vermoedelijk afkomstig van het feit dat dit evenement aan het einde van de Dendermondse kermis werd gehouden. De "staart" van de kermis dus, of de "kat-uit".

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.