Kasteel van 's Herenelderen

Het Kasteel van 's Herenelderen of waterkasteel van Renesse is een kasteel in 's Herenelderen in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Sint-Stefanusstraat. Aan de andere kant van deze straat ligt de Sint-Stefanuskerk.

Kasteel van 's Herenelderen
Locatie's Herenelderen, België
Coördinaten50° 48 NB, 5° 30 OL
Algemeen
Kasteeltypewaterburcht
Bouwmateriaalmergelsteen, baksteen, hardsteen
Eigenaargraaf Jean de Renesse
Huidige functiewoonhuis
Monumentnummer37464
Detailkaart

Het kasteel is een waterburcht en bestaat uit het U-vormige hoofdgebouw omgeven door een gracht en een langwerpige kasteelhoeve die langs de Sint-Stefanusstraat gelegen is. Het wordt omgeven door een park in landschapsstijl met een vijver.

Beschrijving van het kasteel

Het hoofdgebouw is in verschillende perioden verbouwd, waarbij het oudste gedeelte zich in de noordwesthoek bevindt. Dit gedeelte wordt gevormd door het mergelstenen herenhuis dat stamt uit de 16e eeuw en in laat-gotische stijl werd opgetrokken. Het bestaat uit drie bouwlagen met een blinde benedenverdieping, bovenverdiepingen met kruiskozijnen in een omlijsting van geprofileerde mergelstenen en laagste verdieping met ramen was voorzien van luiken. Verder bestaat dit gedeelte uit een steil zadeldak dat gedekt wordt door leien en heeft een gedeeltelijke bewaarde trapgevel die bestaat uit drie trappen met een topstuk, waarbij in die trapgevel drie kleine, vierkante vensters zijn aangebracht met een omlijsting met een mijtervormige latei die versierd is met laat-gotisch ornamenten.

De twee bakstenen gebouwdelen die uitspringen zijn gebouwd in barokstijl en stammen van het einde van de 17e eeuw. Zij hebben lijstgevels op een lage, hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, kalkstenen en mergelstenen banden, rechthoekige muuropeningen in geblokte kalkstenen omlijstingen met hanenkam en schilddaken gedekt door leien met smeedijzeren vorstkammen. Aan het eind van de 18e eeuw werd de binnenplaats aangepast in de stijl van Lodewijk de XVIe voor wat betreft de brug, ingangsdeur, het smeedijzeren balkon en de halve verdieping op de zuidvleugel.

Verder omvat het gebouw delen uit het begin van de 17e eeuw (de westgevel) en de 19e eeuw.

Kasteelhoeve

De kasteelhoeve is langgerekt, heeft twee hoektorens en heeft een inrijpoort die toegang geeft tot het tussen het hoofdgebouw en de hoeve gelegen plein. De hoeve is opgetrokken in barokstijl, heeft twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak van leien met kleine dakkapellen. Boven de inrijpoort aan de erfzijde bevindt zich het wapenschild van Renesse-Bocholtz (1640-1681) en boven de poort van de schuur een wapenschild van Renesse-Stepraedt (1681-1716). Deze dateren van het einde van de 17e eeuw. De gevel aan de straatzijde heeft een oudere oorsprong en wordt in 1627 gedateerd. Dit wordt gemarkeerd door de mergelstenen aedicula met wapenschild van Renesse-Arckel (1610-1627) die zich bevindt boven de inrijpoort.

In de hoek van het pand aan de straatzijde bevindt zich een vierkante toren met vier bouwlagen, met een benedenverdieping die voorzien is van twee spleetvormige kalkstenen openingen, op de bovenverdiepingen rechthoekige kloosterkozijnen omgeven door een vlakke, kalkstenen omlijsting voorzien van negblokken, de gevel aan de straatkant met een kalkstenen gevelsteen met tweekoppige adelaar en de toren gedekt door een ingesnoerde naaldspits met leien.

Geschiedenis en bewoners

Het kasteel was tot aan het einde van het ancien régime de residentie van de heren van Elderen.

Van de 13e eeuw tot 1501 behoorde het toe aan de familie Van Hamal. In 1501 huwde Anna van Hamal (1478-1556), erfdochter van Elderen, met Frederik van Renesse (circa 1470-1538), waarna het eigendom overging op de familie Van Renesse van Elderen. Sinds 1987 is Jean de Renesse (1959) kasteelheer. Hij is gehuwd met gravin Amélie de Lannoy (1962). Samen hebben ze twee zonen, Théodore de Renesse (1988) en Frédéric de Renesse (1991) en een dochter, Clémentine de Renesse (1995).

Zie ook

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.