Kaassoufflé

Een kaassoufflé ( uitspraak (info / uitleg)) is in oorsprong een kaasgerecht, waarbij de soufflé wordt gemaakt van boter, eigeel en geraspte kaas, met als laatste toevoeging geklopte eiwitten. De in soufflépotjes in de oven vervaardigde kaassoufflé wordt gemaakt van speciale kazen (Frankrijk, België, Italië) en per streek verschillende andere ingrediënten. Het geklopte eiwit maakt deze soufflé luchtig.

Kaassoufflé
Twee gefrituurde kaassoufflés op een bord
Land Nederland
Hoofdingrediënt(en)Kaas en bladerdeeg
ServeertemperatuurHeet
TypeSnack
Gegeten metPindasaus
Portaal    Eten en drinken
Broodje kaassoufflé

Snack

De Nederlandse snack met de naam kaassoufflé heeft niets te maken met de oorspronkelijke kaassoufflé. Deze bestaat uit een in paneermeel gewentelde envelop van bladerdeeg en een kaasvulling.
De vulling bestaat uit een mengsel van smeltkaas, boter, zetmeel, water en bakstabilisator. De gebruikte kaas in de smeltkaas is afkomstig van niet voor verkoop geschikte kazen, zoals afsnijdsels, gescheurde kazen, kazen waarin gasvorming heeft plaatsgevonden. De kaas kan bijvoorbeeld Beemster kaas, Cheddar, Mozzarella, Goudse kaas of een mengsel hiervan zijn, afhankelijk van wat de leverancier in het product wil. Echter, door de toevoeging van smeltzouten gaat de specifieke smaak van de gebruikte kaas verloren.
De vulling van de soufflé bestaat dus uit smeltkaas en kaasvervanger (als ‘opvulling’). Bij gebruik van bijvoorbeeld 39% smeltkaas bestaat 61% van de vulling uit analoogkaas. De uiteindelijke hoeveelheid echte kaas komt in de kaassoufflé neer op 6-9%.

De kaassoufflé wordt in de frituur of in de oven gebakken, waarbij ook de vulling erg warm wordt. Een kaassoufflé is voor de meeste vegetariërs een alternatief voor een kroket of frikandel en is goed te combineren met verschillende sauzen.

De kaassoufflé wordt zowel afzonderlijk als in een broodje geserveerd.

Een variant op de kaassouffé is de hamkaassoufflé.

Beluister (info)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.