Jan Lodewijk Pierson jr.

Jan Lodewijk Pierson jr. (Baarn, 12 oktober 1893 - Les Monts-de-Corsier, 10 maart 1979) was een Nederlandse japanoloog, dichter, schrijver en publicist. Hij was lid van de familie Pierson en de zoon van Jan Lodewijk Pierson sr., een Amsterdamse bankier, en een kleinzoon van Allard Pierson.

Pierson doorliep de HBS in Hilversum en was reserve-officier bij de artillerie tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die tijd schreef hij poëzie en experimenteel decadentistisch proza, gepubliceerd onder het pseudoniem J.L. Gregory.[1] Daarnaast schreef hij boeken over de spoorwegen in Canada en over egyptologie. Pierson verbleef begin jaren twintig enige tijd in Japan, en studeerde daarna aan de Universiteit Leiden af in de Japanse taal- en letterkunde. In 1929 promoveerde hij op zijn proefschrift The Manyôsú (Manyoshu). Kort daarna werd hij in Utrecht benoemd tot bijzonder hoogleraar.

Fascisme?

Pierson was getrouwd met de schrijfster Lucy Mary Franssen (1878-1959), die onder het pseudoniem Ellen Forest een aantal romans schreef. Ook vertaalde zij een viertal Italiaanse boeken over Benito Mussolini, met wie zij en haar man bevriend waren.

Vanaf het einde van de jaren twintig toonde Pierson zich geïnteresseerd in het fascisme. In de jaren 1932-1933 was hij actief in Laren en Hilversum voor de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) van ir. A.A. Mussert. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 werd Pierson, met zijn echtgenote, op last van de burgemeester van Laren geïnterneerd in de gevangenis van Hoorn - een lot dat hij moest delen met vele duizenden NSB'ers.[2]

Tegen de beschuldiging van 'Deutschfreundlichkeit' verdedigde Pierson zich echter heftig, zoals blijkt uit zijn hecht doortimmerde en van kopieën van documenten voorziene verweerschrift.[3] Uit dit boek blijkt dat Pierson in 1940 geen lid was geweest van de NSB, en dat hij politiek nooit Duitsgezind was geweest. In 1947 werden Pierson en zijn echtgenote gerehabiliteerd.

Na de oorlog publiceerde J.L. Pierson nog verschillende japanologische werken, onder meer een grammatica en een studie over de Manyoshu.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.