Identitaire beweging

De Identitaire beweging is een pan-Europese extreemrechtse beweging die pleit voor het behoud van de nationale identiteit en een terugkeer naar 'traditionele waarden' van de westerse wereld zoals de vooroorlogse christelijke leer en het klassieke gezin.[1] Alles wat vreemd is aan de eigen identiteit wordt gezien als een mogelijke ondergang van westerse cultuur. Deze identitaire reactie valt te verklaren vanuit een complexer wordende wereld waarin oude zekerheden wegvallen. Samenkomsten worden vaak gedreven door xenofobie (veelal islamofobie) waarbij politieke correctheid wordt verworpen als oikofobie. De Identitaire Beweging is door de Duitse grondwettelijke bescherming in 2019 geclassificeerd als extreemrechts.[2]

Een Duits lid van de identitaire beweging tijdens een demonstratie van Pegida in Dresden in 2015

De beweging vertoont gelijkenissen met het Amerikaanse alt-right en heeft vertegenwoordigers in meerdere Europese landen:

  • In Frankrijk startte in 2002 een conservatieve jeugdbeweging gebaseerd op de Franse Nouvelle Droite Génération Identitaire. Deze beweging ging van start als jongerentak van het immigratiekritische, conservatieve Bloc Identitaire, maar heeft zich hiervan afgesplitst en als Génération identitaire een eigen karakter gekregen.
  • Ook in Duitsland en Oostenrijk worden identitaire bewegingen waargenomen door het Bureau voor de bescherming van de grondwet.[3] [4] [5] De Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland (Pegida) kende er in 2014 opgang met ook vertakkingen in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
  • In 2012 is in Nederland het Identitair Verzet opgericht. In België werd Schild & Vrienden gelanceerd in 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.