Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een onderwijsinstelling voor hoger onderwijs in Nederland gevestigd in Amsterdam. Naast het aanbod van regulier hoger onderwijs, heeft deze hogeschool ook een brede lectorenkring, waarmee verschillende onderzoeken worden gedaan voor het onderwijs binnen de HvA.

Hogeschool van Amsterdam
Algemeen
LocatieAmsterdam
Opgericht1993
Typehbo
Denominatieopenbaar
Personen
DirecteurHuib de Jong
RectorGeleyn Meijer
Leerlingen45.460 (2019)[1]
Overig
AfkortingHvA
MottoCreating Tomorrow
Websitehttp://www.hva.nl
Portaal    Onderwijs
In de Leeuwenburg zijn de opleidingen van de faculteit Techniek van de HvA gehuisvest
Kohnstammhuis

Verder onderhoudt het een nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De HvA gaat in de toekomst steeds meer samenwerkingsverbanden aan met de UvA om zo de doorstroom van hbo naar wetenschappelijk onderwijs eenvoudiger te maken.

Geschiedenis

De Hogeschool van Amsterdam is ontstaan in 1993 na een fusie van de Algemene Hogeschool Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Tot 2010 had de hogeschool nog enkele nevenlocaties in Almere. Dit waren:

  • Pabo Almere (aan de Landdroststraat, eveneens voor de opleiding 'Ondernemen, Innovatie en Techniek')
  • WTC Alnovum (aan de P.J. Oudweg voor het Instituut voor Information Engineering)

Deze opleidingen worden nu door hogeschool Windesheim Flevoland aangeboden.

Samenwerking UvA

De HvA en de UvA zijn al een paar jaar bezig met het aangaan van nauwere samenwerkingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en doorstroom binnen het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Eén voorbeeld is het zogeheten Amsterdam School of Economics and Business (AmSEB). Met de bedoeling om alle economische en bedrijfskundige opleidingen onder één noemer te brengen, werd er in 2002 een overeenkomst getekend voor een samenwerkingsverband tussen de faculteiten Amsterdam School of Economics en Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. De HvA en de UvA kenden tot 2016 een gezamenlijk bestuur.

Locaties

De hogeschool heeft op verschillende plekken binnen Amsterdam gebouwen waar onderwijs wordt gegeven of de ondersteunende diensten zijn gevestigd.

Uiteindelijk is het streven, om te concentreren op 4 locaties in Amsterdam:

  • Amstelcampus (Clustering van 4 van de 7 faculteiten aan de kop van de Wibautstraat)
  • Fraijlemaborg (Faculteit Business en Economie nabij het station Amsterdam Bijlmer ArenA)
  • Tafelbergweg (Faculteit Gezondheid naast het Academisch Medisch Centrum)
  • Dr. Meurerlaan (Faculteit Bewegen, Sport en Voeding gelegen in Amsterdam-Osdorp)

Amstelcampus

Voorheen waren al veel opleidingen gehuisvest in de locaties Kohnstammhuis en Wibauthuis aan de Wibautstraat, maar door de realisatie van de Amstelcampus zijn beiden tijdelijk buiten gebruik geweest vanwege de verbouwing. De opleidingen die hier gevestigd waren zijn inmiddels weer naar de bovenstaande huidige locaties verhuisd.

De Amstelcampus is een nieuwbouw- en renovatieproject in opdracht van de Hogeschool van Amsterdam, waarbij een open stadscampus wordt ontwikkeld aan de Wibautstraat. Hier zullen in 2018 rond de 30.000 studenten studeren. Daarnaast zijn studentenwoningen, horeca, sportvoorzieningen, parkeergarages en openbare pleinen in het project opgenomen.

Benno Premselahuis

De realisatie van de Amstelcampus is deels voltooid: de oude Amstelbrouwerij aan de Mauritskade is in 2007 geschikt gemaakt voor onderwijs en vormt de thuisbasis van AMFI, Amsterdam Fashion Institute, de mode-opleidingen van de HvA. Dit Rijksmonument kreeg een nieuwe naam, het Koetsier-Montaignehuis. Het Singelgrachtgebouw, voorheen bekend als kantoorgebouw van de Sociale Verzekeringsbank is gerenoveerd en in 2014 aangemerkt als gemeentelijk monument. Dit gebouw met de nieuwe naam, het Benno Premselahuis, gelegen aan het Rhijnspoorplein is sinds de zomer van 2007 weer in gebruik en maakt deel uit van de Amstelcampus. Een aantal opleidingen van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie hebben hier hun intrek genomen. Zij zaten eerst in gebouw Leeuwenburg bij het Amstelstation.

Ook het oude belastingskantoor, het Kohnstammhuis is behouden gebleven en grondig gerenoveerd. In september 2011 is het gebouw - tevens Rijksmonument - weer in gebruik genomen voor opleidingen van de faculteit Onderwijs & Opvoeding, die tijdens de renovatie tijdelijk waren gehuisvest aan de Wenckebachweg. Ook de aangebouwde zogenaamde Mauritsvleugel, die qua bouwstijl sterk contrasteert, is gerenoveerd en na ingebruikname omgedoopt tot Theo Thijssenhuis. In de oksel tussen beide gebouwen is een doorgang gekomen, met daarachter een semi-openbaar autovrij plein: het Kohnstammhof en daaronder een halfopen eenlaags parkeergarage, eveneens opgeleverd in 2011. Op het Kohnstammhof is een nieuw laag gebouw gerealiseerd in 2012, Studio HvA huisvest MediaLAB Amsterdam, Urban Management en ACE, Amsterdam Center for Entrepreneurship met de minor Ondernemerschap. Naast het Kohnstammhof zijn aan de Eerste Boerhaavestraat in 2016 nog circa 60 studentenwoningen voorzien, de Leeuwenhoekwoningen.

Op de plek van het oude Wibautgebouw is na de sloop een tweetal nieuwe onderwijsgebouwen gerealiseerd. Het Muller-Lulofshuis en het Wibauthuis. Het Muller-Lulofshuis omvat naast een onderwijsgebouw voor de opleidingen van Faculteit Maatschappij & Recht de Amstelcampus sporthal, een gymzaal en ruim 150 studentenwoningen die in 2013 in gebruik werden genomen. Het Wibauthuis werd in 2015 in gebruik genomen en huisvest een deel van de opleidingen van Faculteit Maatschappij en Recht en Faculteit Business en Economie. Achter het Wibauthuis, aan de Van Musschenbroekstraat zijn 60 studentenwoningen gerealiseerd en worden in 2015 twee nieuwe pleinen ingericht, het Wibauthof en het Van Musschenbroekplein. Het sluitstuk van de Amstelcampus is het nieuw te realiseren Rhijnspoorgebouw voor opleidingen van Faculteit Techniek (nu nog in de Leeuwenburg) dat met een atrium wordt verbonden met het Theo Thijssenhuis. Dit wordt in 2018 in gebruik genomen.

Na de voltooiing van de Amstelcampus zullen vijf van de zeven faculteiten aan de Wibautstraat zijn gevestigd. Ondersteunende diensten zijn verhuisd naar de Leeuwenburg en zijn gevestigd in het Maagdenhuis aan het Spui. Enkele locaties, waaronder gebouw Rivierstaete aan de Amsteldijk, het Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat en de locatie aan de Wenckebachweg komen te vervallen.

Medezeggenschap

De HvA heeft een Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en acht deelraden. In de raden worden de studenten en medewerkers vertegenwoordigd op individuele basis. De CMR heeft 24 zetels; 12 voor studenten, 12 voor medewerkers. Hoeveel zetels er in een deelraad zitten hangt af van het aantal studenten dat een faculteit heeft. Verder heeft elke opleding of groep van opleidingen een Opleidingscommissie (OC).

Sinds het studiejaar 2016-2017 bestaan er twee medezeggenschapspartijen op de HvA: HvAsociaal en HvAnders. Deze fuseerden later tot HvASamen.[2]

Trivia

  • Het logo van de Hogeschool van Amsterdam stelt de rivier de Amstel voor met een bruggetje er over. Deze brug staat zowel voor de facilitering van studenten bij hun bereiken van een hoger professioneel competentieniveau, als de bruggen die de HvA wil slaan tussen regio, bedrijfsleven, overheid en onderwijs.
  • In de periode 2003-05 was de hogeschool betrokken bij de zogenaamde hbo-fraude.
Voorganger:
Mariëtte (Jet) Bussemaker
Rector van de Hogeschool van Amsterdam
2014: Huib de Jong
Voorganger:
Han Boels (14/15, 13/14), Sebas Veeke (12/13)
voorzitter Centralemedezeggenschapsraad(CMR)
Menno Oldenhof
Opvolger:
-

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.