Viaa

Hogeschool Viaa, tot september 2014 de Gereformeerde Hogeschool (GH) geheten, is een hogeschool in Zwolle. De school heeft vijf opleidingen en telt ruim achtienhonderd studenten.

Hogeschool Viaa
Hoofdingang Viaa
Algemeen
LocatieZwolle
Opgericht1987
TypeHBO
Denominatieprotestants
Personen
Leerlingenruim 1.800
Overig
MottoAls je gelooft in je werk!
Websitehttps://www.viaa.nl
Portaal    Onderwijs

Geschiedenis

De Gereformeerde Hogeschool is ontstaan uit een fusie van de Gereformeerde Sociale Academie (GSA) en de Gereformeerde Pabo in 1987. De GSA was in 1972 gestart met de opleidingen maatschappelijk werk, cultureel werk, personeelswerk en inrichtingswerk. Later (in 1981) kwam daar de Hogere Beroepsopleiding voor Verpleegkundige bij. De Gereformeerde Pabo was in 1950 ontstaan als kweekschool in Enschede onder de naam Gereformeerde Onderwijsopleiding (GOO). De school kreeg in de jaren zestig twee vestigingen: in Amersfoort en in Groningen. In 1984 moesten de vestigingen van het Ministerie van Onderwijs samen onder één dak. Als vestigingsplaats werd gekozen voor Zwolle. De Pabo vond onderdak bij het Greijdanus College, een gereformeerde middelbare school. Enkele jaren later zijn de GSA en de Pabo gefuseerd en ontstond de naam Gereformeerde Hogeschool. In 1996 heeft de GH intrek genomen in het huidige gebouw aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle.

De Gereformeerde Hogeschool ging per 1 september 2014 verder onder de naam Viaa.[1] 'Gereformeerde Hogeschool' bleef als ondertitel behouden. Deze ondertitel is verwijderd in het begin van het schooljaar 2017/2018.

Opleidingen

Aan Hogeschool Viaa kunnen vijf opleidingen worden gevolgd:

Onderzoek en advies

Naast het aanbieden van de vijf opleidingen doet Viaa ook onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, het Lectoraat Zorg en Zingeving en het Lectoraat Goede Onderwijspraktijken. Daarnaast geeft Viaa advies aan het werkveld van de opleidingen.

Christelijke identiteit

Op Hogeschool Viaa wordt gewerkt vanuit 'het Woord van God'. Dat betekent dat studenten en docenten in de lessen, omgang en begeleiding als christenen willen leven. De Bijbel wordt als onmisbare inspiratiebron gezien.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.