Henk Rommy

Henk Orlando Rommy (Paramaribo, 4 maart 1951) is een in Suriname geboren misdadiger; hij draagt evenwel de Nederlandse nationaliteit.

Henk Rommy
BijnaamDe Zwarte Cobra
Geboren4 maart 1951
Paramaribo
NationaliteitSurinaams, Nederlands
Veroordeeld voordrugssmokkel
Straf20 jaar gevangenisstraf[1]
Overtuigingrooms-katholicisme

Levensloop

Zijn vader was ambtenaar en vertrok in 1954 met het gezin van vijf dochters en drie zonen naar Nederland, waar Rommy terechtkwam in Leusden. Rommy haalde op school goede cijfers. In Utrecht haalde hij zijn diploma metaalbewerking. Met dit diploma op zak werkt Rommy een korte tijd in Zwitserland bij een vliegtuigfabrikant.

Hij koos echter voor het snelle geld. Hij pleegde een paar inbraakjes en handelde al snel in gestolen antiek en tweedehands auto's. In 1974 werd hij veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf vanwege o.a. een postzegelroof. Tijdens het voorarrest was hij twee keer ontsnapt uit een politiebureau. Eind 1977 kreeg Rommy drie jaar gevangenisstraf, omdat hij betrokken was geweest bij handel in gestolen schilderijen, waaronder een doek van Rembrandt. Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam "de Zwarte Cobra"; Rommy beweerde dat hij in die tijd zo lenig was dat hij door een sleutelgat zou passen.

Het grote geld bracht Rommy in de drugshandel, waar hij samenwerkte met een aantal corrupte opsporingsambtenaren. Dit vond over het algemeen plaats in België.

In 1986 werd Rommy in Marokko gepakt voor hasjhandel. Hij werd veroordeeld en belandde in de dodencel. Met veel geluk kreeg Rommy op de verjaardag van Koning Hassan II gratie en kon hij terugvliegen naar Nederland. Daar kwam hij al snel in contact met Johan Verhoek, alias "De Hakkelaar".

Begin jaren negentig leek het Rommy allemaal voor de wind te gaan. Hij trouwde en gaf een groot huwelijksfeest op een eiland aan de Loosdrechtse plassen. Onder andere René Froger en Caroline Tensen traden daar op. Tijdens het feest zijn beelden gemaakt waarin te zien is dat er flink werd gelachen met alles wat wet en recht is. Er liepen mensen rond die hun T-shirt met daarop de letters DEA voor de camera showden.

In 1993 werd Rommy weer gearresteerd op verdenking van het smokkelen van duizenden kilo's hasj uit Marokko. Na een jaar kwam hij weer vrij omdat het Openbaar Ministerie was vergeten te melden dat het inkijkoperaties had laten plaatsvinden. Een jaar later werd Rommy opnieuw gearresteerd, dit keer voor wapenhandel. Tot deze tijd deed de Zwarte Cobra zijn naam eer aan, door telkens door de armen van vrouwe Justitia te glijden.

In 1996 speelde de Zwarte Cobra een bijzondere rol in het proces tegen de Hakkelaar. In dit proces verklaarde Rommy dat kroongetuige Fouad Abbas in de heroïnehandel zat. Abbas legde vervolgens over Rommy een verklaring af. Na deze tijd werd Rommy diverse malen opgepakt en veroordeeld. In 1999 werd hij in dezelfde week opgepakt als de drugshandelaar Charles Zwolsman. Een verband hiertussen is nooit gevonden.

Zelf wordt Rommy inmiddels ook bedreigd. Het is nota bene Justitie die Rommy waarschuwt dat zijn leven wordt bedreigd door een criminele Joegoslavische groepering, waar Momo Popovic aan het hoofd stond.

Rommy werd in 2004, op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, in Spanje aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden XTC-pillen. Later bleek dat de Amerikanen dubieuze opsporingmiddelen hebben gebruikt. Dit kwam in 2005 aan het licht tijdens een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.[2]

Nadat Rommy door de Spaanse autoriteiten aan Amerika was uitgeleverd, werd Rommy op vrijdag 30 september 2005 schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij de smokkel van XTC-pillen. Op 17 januari 2006 werd hij veroordeeld tot de maximumstraf van 20 jaar gevangenis.[1] Hij zal waarschijnlijk vrijkomen als hij 69 jaar is, op 19 januari 2021.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.