Hendrik van Laar

Hendrik van Laar ( Hardenberg, 21 juli 1878 - Lutten, 21 december 1969) was dichter te Lutten (gemeente Hardenberg, Overijssel).

Hendrik van Laar
Algemene informatie
Volledige naamHendrik van Laar
Geboren21 juli 1878
GeboorteplaatsHardenberg
Overleden21 december 1969 Lutten
LandNederland
Beroepdichter, politicus
Portaal    Literatuur

Hendrik was de zoon van Jan Frederik van Laar en Wibbigjen Moeken en gehuwd geweest met Aaltje de Weerd. Als jonge man begon hij als schapenhoeder in de velden van Itterbeck. Daar verdiende hij iets extra's met het smokkelen van koffie en sterkedrank. Dit bond hij onder een schaap dat in het midden van de kudde liep. Zo kwam hij de grens dan weer over. Hij verdiende later zijn brood met werken als timmerman en als boekverkoper voor uitgeverij Kok te Kampen.

Activiteiten

Hendrik van Laar was medeoprichter van de Luttense ARP (thans CDA) en van het plaatselijke Groene Kruis. In zijn leven was hij actief lid van de Christelijke Gereformeerde kerk te Lutten waar hij vaak is verkozen als ouderling.

Ook heeft hij samen met drs. W.F.K. Gouwe gewerkt aan een antiserum voor de adderbeet. Tevens was hij amateurimker. Van Laar was met Frits Gouwe ėėn van de oprichters van Oudheidkamer Hardenberg. Tevens heeft van Laar zijn aandeel geleverd met het terugvinden van de stadsmuur van Hardenberg.

Voor zijn verdiensten voor de Lutter gemeenschap werd hij onderscheiden met een zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Eind 2000 werd een straat in de nieuwbouwwijk Marslanden in Hardenberg naar hem vernoemd.

Gedichten

Als autodidact in de biologie en taalkunde schreef Van Laar over gebeurtenissen in noord-oost Overijssel en de wereld. Onderwerpen van zijn gedichten zijn de natuur, de historie, het christelijk leven, maar ook schreef hij gelegenheidsdichten. Ook was Hendrik van Laar dorpsdichter.[1] Hij woonde met zijn gezin in het dorp Lutten. Gedichten van zijn hand verschenen bijna wekelijks in het weeklad 'De drie dorpen' van uitgever Willem Seinen uit De Krim. Veel van zijn gedichten werden gebundeld, twee Nederlandstalige en een in dialect.[2]

Bibliografie

bundels
  • Rondom den Herdenbergh (dialect)
  • Heidebloempjes (Hardenberg, Olth.., 1924) Nederlands
  • Onder wijde luchten (Hardenberg; A. Kremer, 1958) Nederlands
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.