Heineken Brouwerij (Amsterdam)

De Heineken Brouwerij ontstond op 15 februari 1863 toen de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam kocht. In 1873 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij. Het jaar daarop werd in Rotterdam een tweede brouwerij geopend. In 1867 werd de Amsterdamse brouwerij vervangen door nieuwbouw op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Datzelfde jaar ontwikkelde Dr. Elion, een leerling van Louis Pasteur, de Heineken A-gist. Deze gist vormt nog steeds de basis voor het Heineken bier. In 1887 schakelde Heineken over op de productie van ondergistend bier.

Voormalige Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade in Amsterdam.
Met eigen paard- en wagens werd Heineken bier vanuit de brouwerij getransporteerd naar de afnemers.

Na de Eerste Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog richtte de firma zich steeds meer op export. In Nederland werd het marktaandeel vergroot door het aankopen van concurrerende brouwerijen en deze vervolgens te sluiten, waardoor de ooit zo diverse Nederlandse biercultuur geschiedenis en vervangen werd door een homogene pilscultuur.

Sinds de jaren zestig

In 1968 fuseerde Heineken met de grootste concurrent, het eveneens Amsterdamse Amstelbier. In Zoeterwoude werd in 1975 een grote nieuwe brouwerij met een nieuw hoofdkantoor geopend. De Amstelbrouwerij werd in 1980 gesloten, waarna de productie werd verplaatst naar Zoeterwoude en 's-Hertogenbosch. De Amsterdamse brouwerij werd in 1988 gesloten, de hal is omgebouwd tot bezoekerscentrum. Op de plaats van een deel van het brouwerijterrein is woningbouw verrezen en een plein aangelegd, het Marie Heinekenplein, vernoemd naar de schilderes Marie Heineken, familie van de brouwers.

Vandaag de dag

Sinds 2001 is in de voormalige brouwerij een Heineken museum onder de naam Heineken Experience gevestigd.

De brouwerij stond in 2014 model voor het 95e Delfts blauwe huisje van de KLM.

Zie de categorie Heineken Brouwerij van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.