Hawker Siddeley

Hawker Siddeley was een groep van Britse fabrikanten, bekend van hun vliegtuigproductie. Hawker Siddeley combineerde de erfgoederen van meerdere bekende Britse vliegtuigbouwers, en kwam als een van de twee grote vliegtuigbouwers naar boven na fusies en overnames in de jaren 1960. In 1977 werd Hawker Siddeley een van de oprichters van de genationaliseerde British Aerospace (BAe). In 1993 verkocht BAe haar productielijn van zakenjets aan het Amerikaanse Raytheon (nu Hawker Beechcraft), die het Hawkererfgoed in ere houdt met een lijn van zakenjets.

Geschiedenis

Hawker Siddeley Aircraft werd gevormd in 1935 als resultaat van de aankoop van de bedrijven van J.D. Siddeley, de automotive en motorbouwer Armstrong Siddeley en de vliegtuigbouwer Armstrong Whitworth Aircraft door Hawker Aircraft. Op dat moment kreeg Hawker Siddeley ook de leiding over A.V. Roe & Company (Avro) en Air Training Services. De bedrijven bleven vliegtuigen produceren onder hun eigen naam en deelden productie en innovatietechnieken met de rest van de groep.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hawker Siddeley één van belangrijkste Britse vliegtuigconcerns, die vele ontwerpen produceerde, waaronder de beroemde jager Hawker Hurricane die, samen met de Supermarine Spitfire, de Britse frontverdediging was tijdens de Battle of Britain. Tijdens deze campagne waren de Hurricanes ondervertegenwoordigd ten opzichte van alle andere jagers in Britse dienst, maar waren verantwoordelijk voor 55% van alle vijandelijke neergeschoten vliegtuigen.

In 1945 kocht Hawker Siddeley Victory Aircraft uit Malton, Ontario, Canada van de Canadese regering, en hernoemde het bedrijf A.V. Roe Canada, beter bekend als Avro Canada, een volledige dochteronderneming van Hawker Siddeley. Tijdens haar levensduur produceerde Avro Canada de Avro Jetliner, Avro CF-100 en CF-105 Arrow. Na het annuleren van de Avro Arrow begon het bedrijf uit elkaar te vallen. In 1962 werd Avro Canada opgedeeld en de overgebleven onderdelen gingen naar Hawker Siddely Canada. Het onderdeel railsconstructie werd aangekocht door Bombardier Transportation.

Na de Oorlog

In 1948 veranderde de bedrijfsnaam in Hawker Siddeley Group. Het vliegtuigdeel werd Hawker Siddeley Aviation (HSA) en de geleide raket en ruimtetechnologische operaties werden opgenomen in Hawker Siddeley Dynamics (HSD). In 1959 werd de vliegtuigmotorbranche, Armstrong Siddeley, samengevoegd met dat van Bristol Aero Engines, tot Bristol Siddeley. Eind jaren 50 besloot de Britse regering dat, met het afnemende aanbod van vliegtuigcontracten, het beter was dat de bestaande vliegtuigbouwers, op dat moment nog ongeveer 15, zouden opgaan in enkele veel grotere bedrijven. Uit dit besluit kwam de order dat alle toekomstige contracten afspraken over fusies moesten bevatten. In 1959 werd Folland Aircraft gekocht, gevolgd door de Havilland Aircraft Company en Blackburn Aircraft in 1960. In 1963 liet men alle afzonderlijke namen vallen, waarbij alle producten werden hernoemd tot "Hawker Siddeley" of "HS". In deze periode ontwikkelde het bedrijf de eerste, en meest succesvolle, VTOL straaljager, de Harrierfamilie. Dit toestel bleef in productie tot in de jaren 1990, en is nog steeds in dienst.

Uitbreiding naar spoorwegen

In 1957 kocht Hawker Siddeley de bedrijvengroep Brush, die bestond uit onder meer Brush Electrical Machines en Brush Traction dat spoormaterieel produceerde, alsook locomotieven. Het Brush prototype locomotief Falcon was ook bekend als de HS4000; Hawker Siddeley 4.000 pk. Er werden meerdere spoorwegondernemingen overgenomen, waaronder Westinghouse Brake & Signal en de motorenbouwer Mirrlees Blackstone.

Nationalisering van de vliegtuigproductie

Op 29 april 1977, als resultaat van de Aircraft And Shipbuilding Industries Act, werden Hawker Siddeley Aviation en Dynamics genationaliseerd en samengevoegd met de British Aircraft Corporation (BAC) en Scottish Aviation en vormden British Aerospace (BAe). HSA en HSD waren echter maar 25% van de totale Hawker Siddeley Group en de niet-luchtvaartonderdelen en buitenlandse bedrijven werden opgenomen in een houderschapsbedrijf, bekend als Hawker Siddeley Group plc na 1980. De groep werd gerationaliseerd in de jaren 80, met de focus op spoorwegen, elektronica, instrumentaria en signaleringsapparatuur. In 1992 werd Hawker Siddeley Group plc opgedeeld en verkocht, waarbij sommige delen werden opgekocht door BTR Aerospace Group.

Hawker Siddeley tegenwoordig

In 1973 nam HS de industriële elektronicafabrikant South Wales Switchgear over. Later bekend als Aberdare Holdings, werd het bedrijf in 1992 hernoemd tot Hawker Siddeley Switchgear (HSS). Ze hebben een Australische dochteronderneming, Hawker Siddeley Switchgear Australia. Een ander bedrijf dat nog steeds de naam draagt is Hawker Siddeley Power Transformers. Orenda Aerospace is het enige overgebleven bedrijf uit het Avro Canada/Hawker Siddeley Canada tijdperk, hoewel enorm gekrompen in grootte en schaal van operaties.

Tijdlijn

Tijdlijn van Britse luchtvaartfabrikanten, 1955-heden
jaren 1950 jaren 1960 jaren 1970 jaren 1980 jaren 1990 jaren 2000
56789 0123456789 0123456789 0123456789 0123456789 01234
Short Brothers and Harland Ltd. Short Brothers Ltd. Short Brothers plc[7]
Handley Page
F. G. Miles Beagle Aircraft[1]
Auster
Scottish Aviation[2] British Aerospace (BAe) BAE Systems
Blackburn Hawker Siddeley Aviation
Hawker Siddeley Dynamics
Avro
de Havilland
Folland
Hawker Siddeley[3]
Vickers-Armstrongs British Aircraft Corporation (BAC)[5]
English Electric[4]
Bristol
Hunting
The General Electric Company (GEC) The Marconi Company GEC-Marconi/Marconi Electronic Systems
The English Electric Company[6] Marconi plc
  1. Regeringseigendom sinds 1966 tot veiling
  2. Kocht rechten voor verschillende Beagle en Handley-Page ontwerpen van de veiler from the liquidator.
  3. Bevatte Hawker Aircraft, Gloster Aircraft Company en Armstrong Whitworth Aircraft.
  4. English Electric Aircraft, onderdeel van de English Electric Company.
  5. BAC bevatte de luchtvaartonderdelen van de bedrijven welke het had gevormd, en bezat volledig Hunting Aircraft.
  6. GEC kocht EE en daarmee The Marconi Company en EE's aandeel in BAC, door de dochteronderneming EE Aircraft.
  7. Onderdeel van Bombardier inc.

Producten

Een greep uit de Hawker Siddeley producten:

Vliegtuigen

Raketten

  • Blue Steel missile
  • Firestreak missile
  • Martel (missile)
  • Hawker Siddeley Red Top
  • Sea Dart missile
  • Sea Slug missile
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.