Halteafroep

Een halteafroep of stationsafroep is het omroepen in trein, tram, metro of bus wat de eerstvolgende halte of station is. Dit wordt vaak door de machinist, conducteur, bestuurder of chauffeur gedaan. Tegenwoordig is echter de automatische halteafroep in zwang, waarbij vooraf ingesproken boodschappen op het juiste moment door een computer afgespeeld worden.

Handmatige afroep

Bij de handmatige afroep roept de machinist, conducteur, bestuurder of chauffeur de eerstvolgende halte om.

Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt een klein station meestal door de machinist omgeroepen - hij zit immers altijd bij de microfoon. Wordt er een groter station aangekondigd, waarbij er overstapmogelijkheden zijn, dan zou dit de machinist te veel afleiden en zorgt de conducteur voor de omroep. De conducteur spreekt in een telefoonhoorn/-toestel in zijn cabine of in een afsluitbaar kastje op een balkon.

Automatische afroep

Bij een automatische halteafroep zorgt een RTTIS-systeem voor het afroepen van het volgende station of halte. De chauffeur moet van tevoren instellen welke serie haltes afgeroepen moet worden. Soms moet dit apart voor het halteafroepsysteem, soms is dit gekoppeld aan andere apparatuur die het rit-, lijn- of dienstnummer voert, zoals de VETAG of het TNV. Het systeem heeft een aantal manieren om te "weten" wanneer het welke omroep moet afroepen:

  • Gereden afstand, bijvoorbeeld gemeten via het aantal asomwentelingen
  • gps
  • Een baken, zoals lus of korteafstandsradio.

Halteafroepers in Nederland

Connexxion

Bij Connexxion verzorgt Marion Jager de stem van de automatische halteafroep en de meldteksten in de Connexxion bussen, treinen en trams.

HTM en RET

Bij HTM en RET verzorgt Carolina Mout de stem van de automatische halteafroep. Per 2016 was ook een Engelse versie van Mout bij de RET te horen. Deze afroep kreeg echter veel kritiek, vanwege de slechte uitspraak, zodat de RET na een maand besloot een Engelse moedertaalspreker de teksten opnieuw in te laten spreken.

GVB

Bij GVB in Amsterdam is een aantal stemmen gebruikt voor de halteafroep[1]:

  • Philip Bloemendal was de oorspronkelijke omroeper voor de LHB- en BN-metrostellen.
  • Debby Kowsoleea verving na verloop van tijd in de LHB-wagens de stem van Bloemendal.
  • Noortje van Oostveen was de oorspronkelijke omroepstem voor de CAF-metrostellen.
  • Al deze stemmen zijn rond de eeuwwisseling vervangen door die van Marc Klardie, die ook in de trams en bussen van het GVB gebruikt wordt.
  • De stem van Miek Warnaar werd gebruikt voor automatische storings- en werkzaamhedenomroepen op stations en haltes.
  • Vanaf 2017 werden metroafroepen vervangen door een computerstem, om zo omroepen desgewenst sneller te kunnen afspelen. Tegelijkertijd werd een automatische stationsaankondiging voor de volgende metro toegevoegd, ingesproken door stemactrice Carolina Mout.
  • Omroepen voor storingen en omleidingen worden sinds 2018 gedaan door GVB-medewerker Nancy Kaandorp, die gekozen werd na een verkiezing.[2]

De eerste drie van deze omroepers waren en zijn ervaren sprekers, toevallig alle drie als omroeper bij het NOS Journaal. Klardie is een medewerker van GVB, Warnaar sinds mei 2007 niet meer. De stem van Klardie is tevens te horen in de treinen van de Prignitzer Eisenbahn (PEG) op de internationale verbinding Enschede-Dortmund.

De bestuurder, chauffeur of conducteur kan te allen tijde ook handmatig omroepen. Ook is het mogelijk dat de Centraalpost collectief een omroepbericht over bijvoorbeeld een stremming of omleiding in alle voertuigen, of voertuigen van een bepaalde lijn laat omroepen. Vroeger beschikte het GVB op een aantal haltes over praatpalen waarbij de Centraalpost een bericht kon omroepen over een omleiding of stremming.

Nederlandse Spoorwegen

Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt in de Sprinter Lighttrain en in de vernieuwde Sprinter automatisch omgeroepen. Hiervoor zijn twee systemen in gebruik, Loes van der Schaft heeft voor beide haar stem hieraan geleend. Enkele minuten voordat de trein vertrekt vanaf het beginpunt worden de reizigers welkom geheten en vervolgens wordt de eindbestemming en op welke stations de trein stopt omgeroepen, tevens worden overstapmogelijkheden gemeld. Indien een vertrekspoor is gewijzigd, wordt dit ook genoemd. Duidelijk is te horen dat er fragmenten aan elkaar zijn geplakt door een korte stilte binnen een omroepbericht.

Qbuzz

Qbuzz maakt voor de automatisch halteafroep in Zuidoost-Friesland en Stadsregio Rotterdam gebruik van de stem van Aleid Jacobi. Zij heeft ook de haltes voor de nieuwe GD-concessie (Groningen/Drenthe) ingesproken.[3]

Treinen Arriva Limburg

Bij de treinen van Arriva in de provincie Limburg was er eerst een 'robotachtige' halteafroep met Hollandse tongval. Dit gaf zeer veel problemen, omdat de plaatsnamen niet duidelijk zouden zijn uitgesproken, dit zorgde ook voor hilariteit. Na een paar maanden is dit gewijzigd in de stem van L1-presentatrice Kirsten Paulus. De stem was echter al voor 11 december 2016 ingesproken, maar kon nog niet direct geïmplementeerd worden.[4]

Prorail

Op Nederlandse spoorwegstations worden kleine vertragingen sinds midden 2003 omgeroepen door het Tuffy-systeem. Dit systeem is genoemd naar Tuffie Vos, die haar stem aan de omroepen gaf. Alle plaatsnamen zijn meerdere keren opgenomen, met verschillende intonaties voor het begin, midden en eind van een rij plaatsen.[5]

Vooraf opgenomen boodschappen over bijvoorbeeld rookverbod en werkzaamheden worden ingesproken door Arie Leenman, een medewerker reizigersinformatie bij de Nederlandse Spoorwegen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.