Halmaal

Halmaal (Limburgs: Hallemol) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden. Halmaal heeft een oppervlakte van 1,75 km² en telde in 2001 334 inwoners.

Halmaal
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Coördinaten50° 48 NB, 5° 9 OL
Algemeen
Oppervlakte1,75 km²
Inwoners (2011)368
(210 inw./km²)
Overig
Postcode3800
Netnummer011
Detailkaart

Portaal    België

Halmaal is een Haspengouws straatdorp gelegen langs de weg van Sint-Truiden naar Velm op 3 kilometer ten zuidwesten van de stad. Fruitteelt is er in belangrijke mate aanwezig. De spoorlijn Landen-Hasselt vormt de westgrens van de deelgemeente. In de jaren 1930-1940 was er een spoorweghalte.

Geschiedenis

Halmaal werd reeds in 673 voor het eerst vermeld als Halmala, Germaans voor "vergadering". Het dorp was een leen van het graafschap Loon dat in 1366 opging in het prinsbisdom Luik. Reeds vroeg was er een parochie. Ze stond onder de bescherming van de Sint-Vaastabdij van Atrecht die de parochie in 1603 afstond aan het klooster van Sint-Truiden.

Bij het ontstaan van de gemeenten in 1795 werd Halmaal een zelfstandige gemeente. Het bleef lang een landbouwdorp maar evolueerde langzaam naar een woondorp. In 1971 werd de gemeente opgeheven en werd Halmaal een deelgemeente van Sint-Truiden. Op dat moment werd het grondgebied van de deelgemeente uitgebreid met het dunbevolkte gehucht Overhalmaal dat door de Vlaams-Brabantse gemeente Halle-Booienhoven werd afgestaan. Hierdoor verdubbelde de oppervlakte van Halmaal maar kwamen er slechts 38 inwoners bij.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Halmaal ligt in Vochtig-Haspengouw, in de vallei van de Molenbeek. De hoogte bedraagt ongeveer 45 meter. Ten zuiden van Halmaal loopt van oost naar west een oude Romeins heerbaan, de Romeinse Steenweg genaamd. Deze is onderdeel van de heerbaan van Tongeren naar Boulogne-sur-Mer.

Het buitengebied wordt vooral gebruikt voor de landbouw, waarbij met name de fruitteelt een grote plaats inneemt.

Demografische ontwikkeling

  • Bronnen: NIS en www.limburg.be - Opm:1806 t/m 2001=volkstellingen
  • 1971:Aanhechting van het gehucht Overhalmaal van Halle-Booienhoven

Nabijgelegen kernen

Velm, Bevingen, Sint-Truiden (Stayen), Wilderen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.