Grote goudrugspecht

De grote goudrugspecht (Chrysocolaptes guttacristatus synoniem:Chrysocolaptes lucidus) is een soort uit de familie van de spechten die voorkomt op de op in Zuid- en Zuidoost-Azië. Deze soort is sinds 2011 afgesplitst van de sultanspecht (C. lucicus).[2]

Grote goudrugspecht
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Grote goudrugspecht (C. g. socialis ondersoort uit Zuidwest-India)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Piciformes (Spechtvogels)
Familie:Picidae (Spechten)
Onderfamilie:Picinae (Echte spechten)
Geslacht:Chrysocolaptes (Goudrugspechten)
Soort
Chrysocolaptes guttacristatus
(Tickell, 1833)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Grote goudrugspecht op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De grote goudrugspecht is een grote soort die zo'n 33 centimeter groot wordt. De soort heeft een goudgele rug en vleugels. De stuit is rood en de staart zwart. De onderkant is wit met donkere markeringen. De kop is witachtig met een zwarte nek en hals. Het gedeelte rond de ogen is ook zwart. Dit zwarte deel loopt door naar het zwarte deel van de nek. In tegenstelling tot de kleine goudrugspecht (Dinopium benghalense) heeft de soort een donkere snorachtige streep.

Een volwassen mannetjes grote goudrugspecht heeft een rode kruin, terwijl het vrouwtje een zwarte kruin met wat witte stippen erin heeft. Jonge exemplaren lijken op het vrouwtje, maar zijn nog wat minder op kleur.

Net als andere spechten heeft deze soort een rechte puntige snavel, een stijve staart voor steun tegen de boomstam en poten met twee voorwaarts gerichte tenen en twee achterwaarts gerichte tenen.

Verspreiding en leefgebied

Er zijn vier ondersoorten van de grote goudrugspecht:

Grote goudrugspecht uit Thailand

Taxonomie en status op de rode lijst

De grote goudrugspecht is een van de sinds 2011 afsplitste soorten van de sultanspecht, Chrysocolaptes lucidus sensu lato. BirdLife International gaat nog uit van één supersoort ' waarmee ook deze soort en de volgende zes soorten worden bedoeld:

Deze supersoort heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De vogel is nog algemeen in geschikt habitat, maar gaat in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar).Om deze redenen staat Chrysocolaptes lucidus s.l. als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.