Grijze arendbuizerd

De grijze arendbuizerd of Chili arend (Geranoaetus melanoleucus) is een roofvogel uit de familie havikachtigen (Accipitridae) en het geslacht Geranoaetus. Deze roofvogel is het meest verwant aan de buizerds, maar heeft het uiterlijk van een arend. De vogel komt voor in Zuid-Amerika.

Grijze arendbuizerd
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Geranoaetus (Buizerds)
Soort
Geranoaetus melanoleucus
(Vieillot, 1819)
Afbeeldingen Grijze arendbuizerd op Wikimedia Commons
Grijze arendbuizerd op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De grijze arendbuizerd lijkt op een arend. Het is een forse roofvogel van 60 tot 80 cm lengte en een spanwijdte van 149 tot 200 cm. Het vrouwtje is aanzienlijk groter dan het mannetje. De vleugels zijn breed en lang en de staart is relatief kort. De grijze arendbuizerd is van boven egaal donkergrijs gekleurd. De vogel is van onderen lichter, soms met een fijne donkere streping op de buik en borst.

Het vliegbeeld is karakteristiek door de korte, wigvormige staart.

Grijze arendbuizerd vliegend

Leefwijze

Hij jaagt voornamelijk op zoogdieren die op de grond leven, maar pakt ook weleens vliegende eenden en duiven. Deze roofvogel leeft ook van aas en beconcurreert daardoor de Andescondor.

Verspreiding en leefgebied

De grijze arendbuizerd leeft in heuvelland of berggebieden tussen de 1500 en 4500 m boven de zeespiegel met enige vegetatie van struiken (scrubland), maar ook met Nothofagusbossen. Het verspreidingsgebied strekt zich uit over het Andesgebergte vanaf de noordelijke uitlopers in Venezuela tot aan Vuurland, verder in heel Argentinië en het westen van Brazilië.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • G. m. australis: de Andes van westelijk Venezuela tot Vuurland.
  • G. m. melanoleucus: zuidelijk Brazilië, Paraguay, Uruguay en noordoostelijk Argentinië.

Status

De grijze arendbuizerd heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat deze arendbuizerd als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Etymologie

De wetenschappelijke naam betekent zoiets als zwart-witte kraanvogelarend, afgeleid van géranos (γέρανος): kraanvogel en aetós (ἆετός): arend en mélan (μέλαν): zwart en leukós (λευκός)": wit. Kraanvogel verwijst naar de grijze kleur.

Systematische positie

De grijze arendbuizerd is beslist geen arend; in het verleden is deze soort vaak verhuisd naar steeds een ander geslacht. De IOC World Bird List (versie 3.3.) plaatst het geslacht Geranoaetus in de buurt van de geslachten Leucopternis en Buteo. Tussen deze geslachten bestaat een nauwe verwantschap.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.