Gra Rueb

Gerharda Johanna Wilhelmina ("Gra") Rueb (Breda, 4 september 1885Den Haag, 26 december 1972) was een Nederlands beeldhouwster en medailleur.

Gra Rueb
Rueb (ca. 1940)
Persoonsgegevens
Volledige naamGerharda Johanna Wilhelmina Rueb
GeborenBreda, 4 september 1885
OverledenDen Haag, 26 december 1972
Nationaliteit Nederland
Beroep(en)beeldhouwster en medailleur
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Rueb werd geboren in Breda als dochter van Johann Gerhard Rueb (als directeur van de Machinefabriek Breda v/h Backer & Rueb een invloedrijk industrieel) en Johanna Pels Rijcken. Ze was al jong bezig met tekenen en boetseren en trok in 1911 naar Den Haag, waar ze lessen volgde bij Toon Dupuis. Later ging ze in Parijs in de leer bij de Franse beeldhouwer Émile-Antoine Bourdelle. Terug in Nederland vestigde ze zich in Den Haag. Rueb maakte onder andere standbeelden, penningen en bustes. Ze ontwierp enkele keramieken beelden van dieren voor Goedewaagen.

Het monument dat zij voor het Olympisch Stadion maakte ter herinnering aan F.C.W.H. baron van Tuyll van Serooskerken (1851-1924), het eerste Nederlandse IOC-lid, raakte na de Tweede Wereldoorlog omstreden doordat de Olympische groet werd geassocieerd met de Hitlergroet. Het beeld was echter al geplaatst ten tijde van de Olympische Zomerspelen 1928[1].

Na het overlijden van Koningin-moeder Emma in 1934 maakte Rueb een plaquette die werd geplaatst in Assen. Het gipsen ontwerp werd uit de nalatenschap geschonken aan het Oranje-Nassau Museum (Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau) en wordt tentoongesteld in Paleis Het Loo. In 2007 werd dit ontwerp gebruikt voor een penning die werd uitgegeven door Koninklijke Nederlandse Munt.

Rueb werd een paar keer onderscheiden voor haar werk. Ze ontving een zilveren medaille tijdens de vierjaarlijkse tentoonstelling in Rotterdam (1917), een bronzen medaille op de jubileumtentoonstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam (1923) en een bronzen medaille bij de Olympische tentoonstelling in Amsterdam (1928).

Werken (selectie)

Afbeeldingen

Zie ook

Zie de categorie Gra Rueb van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.