Gewone zeekat

De gewone zeekat (Sepia officinalis) is een van de bekendste soorten inktvissen.

Gewone zeekat, Zeekat, Sepia
Gewone zeekat bij de Zeelandbrug
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Mollusca
Klasse:Cephalopoda
Orde:Sepiida
Familie:Sepiidae
Geslacht:Sepia
Soort
Sepia officinalis
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Gewone zeekat, Zeekat, Sepia op Wikispecies
Portaal    Biologie

Kenmerken

Tussen hun 8 gewone tentakels zitten twee langere vangarmen die alleen te zien zijn als de sepia een prooi grijpt. De prooi wordt doorgebeten door middel van een snavelvormige bek die tussen de tentakels ligt. Een sepia heeft pigmentcellen in zijn huid zitten waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen. Meestal gaan ze daarom goed op in de achtergrond maar tijdens de paring verschieten ze snel van kleur en zijn vaak wit als ze boos zijn. Een sepia heeft geen botten, alleen een interne skeletschelp. Deze schelp, bekend als zeeschuim of het knaagspeeltje, een bron voor kalk, voor in de kanariekooi, spoelt zeker in de zomer volop aan op de Nederlandse en Belgische stranden. Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.

Leefwijze

Sepia's zijn echte nachtdieren die ’s nachts jagen op krabben en garnalen, hun hoofdvoedsel.

Verspreiding en leefgebied

Dit is een veelvoorkomend dier aan de Nederlandse en Belgische kust, vooral in de open wateren als Noordzee en Oosterschelde, maar ook in de Noord-Atlantische Oceaan, de Oostzee en de Middellandse Zee.

Meer afbeeldingen

Zie ook


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.