Gery Bouw

Gery Bouw (Uden, 10 augustus 1957) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Ze werkt veelvuldig met glas in de architectuur.

Gery Bouw
Persoonsgegevens
GeborenUden, 1957
Geboorteland Nederland
Beroep(en)beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Gery Bouw studeerde plastische vormgeving aan de afdeling Autonome Vormgeving van de Academie Industriële Vormgeving (nu Design Academy) te Eindhoven.

Aanvankelijk werkte ze vooral met papier. Al snel stapte ze over op industriële restmaterialen die ze verzamelde bij recycling bedrijven in de regio Eindhoven. Vooral de plaatselijke gloeilampen- en elektronica-industrie zorgde voor een groot aanbod aan glas. Hierdoor is haar fascinatie voor dit materiaal ontstaan.

Bij haar eerste kunstwerken in de openbare ruimte waren opdrachten van de Rijksbouwmeester in Den Haag. Een totaalkunstwerk voor het Ministerie van Justitie in Zoetermeer en voor de Raad voor de Kinderbescherming in Arnhem. Hierna volgenden opdrachten voor o.a. scholen, ziekenhuizen en uitvaartcentra. In 2013 maakte ze een portret van Koning Willem-Alexander in glas met led-verlichting voor de Statenzaal van het Provinciehuis in Den Bosch.

Ze is Artist in Residence geweest in het Europees Keramisch Werkcentrum (Sundaymorning@ekwc ) in Den Bosch. Hier werkte ze met porselein en met 3D keramische printing. Op residencies in de Tripkau kazerne in voormalig Oost-Duitsland werkte ze met video en foto. In 2017 verbleef ze 6 weken als Artist in Residence bij Artceb in Botopasi, in de jungle van Suriname aan de Surinamerivier. Hier maakte ze tekeningen van conté op uitgeknipt polyesterpapier. Ze heeft de puurheid en authenticiteit van de Saramaccaanse inwoners vastgelegd, ze haalde de mens uit een soort van anonimiteit gaf ze een gezicht.

Citaat van Rebecca Nelemans:[1] "Verhoudingen in tijd, tussen mensen onderling en tussen de mens en natuur, zijn zaken die Gery Bouw fascineren. Bij de opdrachten is de betrokkenheid van bewoners of gebruikers van het gebouw erg belangrijk. In die zin fungeert zij vaak als intermediair tussen mensen en hun omgeving. Ze wil betrokkenheid van de kijkers, niet zozeer bij het werk, als wel bij de boodschap ervan. Alsof ze de maatschappij een spiegel voorhoudt en de vinger legt op de zere plek van het ontbreken van werkelijk contact. Of liever nog: ze daagt mensen uit anders te handelen, om zich open te stellen en relaties aan te gaan. Of het nu opdrachten zijn of autonoom werk, steeds handelt haar kunst over intimiteit, over menselijke warmte en de kosmische verbondenheid van ons allemaal met de natuur en met elkaar."

Kunst in de openbare ruimte (selectie)

Tentoonstellingen (selectie)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.