Geesthacht

Geesthacht is een gemeente in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, gelegen in de Kreis Hertogdom Lauenburg. De stad telt 30.551 inwoners.[1]

Geesthacht
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Sleeswijk-Holstein
LandkreisHertogdom Lauenburg
Coördinaten53° 26 NB, 10° 22 OL
Algemeen
Oppervlakte33,19 km²
Inwoners (31-12-2018[1])30.551
(920 inw./km²)
Hoogte27 m
BurgemeesterOlaf Schulze (SPD)
Overig
Postcode21502
Netnummer04152
KentekenRZ
Gemeentenummer01 0 53 032
Websitewww.geesthacht.de
Locatie van Geesthacht in Hertogdom Lauenburg
Portaal    Duitsland

Energie

Nabij Geesthacht bevindt zich het Forschungszentrum Geesthacht (onderzoekscentrum Geesthacht) van de GKSS, voorheen Gesellschaft für Kernenergieverwertung in Schiffbau und Schiffahrt. Ook bevindt zich daar de Kerncentrale Krümmel (Kernkraftwerk Krümmel)

Informatiebord bij de spaarbekkencentrale

Tussen de plaats en de kerncentrale ligt een spaarbekkencentrale van Vattenfall. De centrale werd in 1958 in gebruik genomen en heeft nu een opgesteld vermogen van 120 megawatt (MW). Het water uit de bovenste spaarbekken stroomt van zo’n 80 meter hoogte in drie buizen naar drie turbines van elk 40 MW. In het bekken zit 3,8 miljoen m³ water waarvan 3,3 miljoen m³ bruikbaar is. Er is geen speciaal gemaakt benedenbekken, hiervoor wordt de Elbe gebruikt.

Stuw in Elbe

De plaatst grenst in het zuiden aan de Elbe. In 1960 werd ten zuidwesten van de plaats een stuw in de rivier aangelegd. Achter de stuw staat het water vier meter hoger waardoor de bevaarbaarheid van de rivier voor de binnenvaart is verbeterd. Voor het scheepvaartverkeer werd ten noorden van de rivier een nieuw kanaal gegraven waarin twee schutsluizen zijn opgenomen. Beide sluiskamers zijn 230 meter lang en 25 meter breed. De stuw en sluizen zijn een barrière voor de vissen. Er zijn twee visladders aangelegd waardoor vissen stroomopwaarts of –afwaarts kunnen zwemmen. Naast de eerste vistrap, voor kleine vissen, is in 2010 een ladder voor grotere vissen in gebruik genomen.[2] Deze laatste is de grootste ter wereld en heeft een lengte van 550 meter.[2] Met een breedte van 16 meter kunnen vissen tot 3,5 meter lang passeren.[2]

Zie de categorie Geesthacht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.