Fröbelster

Een fröbelster is een kerstdecoratie gemaakt van papier en wordt voornamelijk veel gebruikt in Duitsland.

Een fröbelster
Fröbelster als onderdeel van kerstdecoratie

Omschrijving

De driedimensionale fröbelster is opgebouwd uit vier identieke stroken papier met een breedte-lengteverhouding van 1:25 tot 1:30. De procedure van het weven en vouwen kan voltooid worden in ongeveer veertig stappen. Het product is een papieren ster met acht vlakke punten en acht kegels. De montage-instructie kan halverwege afgebroken worden, wat resulteert in een tweedimensionale achtpuntige ster zonder kegels.

Het maken van fröbelsterren kent zijn oorsprong in de Duitse folklore. Traditioneel werden de sterren ondergedompeld in was en bestrooid met glitter na het vouwen. De ster kan worden beschouwd als een vorm van origami, omdat hij is gemaakt van identieke vellen papier en in elkaar gezet wordt zonder lijm. Echter, omdat vouwen met weven wordt gecombineerd is het meer een randvorm van origami.

Geschiedenis

De fröbelster draagt de naam van de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel (1782-1852), stichter van het kleuterschool-concept. Hij moedigde het gebruik van papier vouwen in het kleuteronderwijs aan met als doel het overbrengen van eenvoudige wiskundige concepten voor kinderen. Het is echter waarschijnlijk dat Fröbel niet dit onderdeel uitgevonden heeft en dat het al lange tijd algemeen bekend was. Fröbel moedigde papier vouwen aan als een activiteit voor jonge kinderen en hij populariseerde verhandelingen over activiteiten voor kinderen, dat is hoe zijn naam en de vouwinstructies aan elkaar gerelateerd zijn geworden.

Beschrijvingen van hoe je een fröbelster moet vouwen dateren van ten minste de 19e eeuw. In Duitsland is de naam Fröbelstern sinds de jaren 1960 de algemene naam van deze papieren decoratie. Het wordt gebruikt als versiering op kerstbomen en kransen, en om guirlandes en mobiles te maken. Fröbelsterren komen veel voor in Duitsland, hoewel weinig mensen weten hoe ze te maken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.