Frans Snyders

Frans Snyders (alternatieve namen 'Snyers' en 'Snijders' en alternatieve voornamen 'François' en 'Franchoijs')[1][1] (Antwerpen, 11 november 1579 – aldaar, 19 augustus 1657) was een Brabants schilder uit de barokperiode van dieren en stillevens.

Frans Snyders
Frans Snyders en zijn vrouw door Antoon van Dyck
Persoonsgegevens
GeborenAntwerpen, 11 november 1579
OverledenAntwerpen, 19 augustus 1657
Beroep(en)Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Vlaamse barokschilderkunst
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Biografie

Hij werd in 1593 leerling van Pieter Brueghel de Jonge en werd in 1602 geaccepteerd als meester in het Antwerpse Sint-Lucasgilde. Hij wordt erin vermeld als Franciscus Snyers. Later ging hij in de leer bij Hendrik van Balen.

Hij bezocht Italië in de jaren 1608-9, waar hij een bezoek bracht aan Rome. Hier werkte hij voor kardinaal Federico Borromeo in Milaan. In 1611 trouwde hij met Margaretha, de zuster van Cornelis de Vos en Paul de Vos (een ander animalier) in Antwerpen.

Hij werd benoemd tot de eerste schilder aan het hof van Albrecht van Oostenrijk, die toen de landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, voor wie hij enkele van zijn mooiste werken uitvoerde. Hij werkte ook voor de Aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk, toen hij landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden werd.

Hij was bevriend met Antoon van Dyck. Volgens de RKD had hij vele volgelingen. Zijn leerlingen waren onder meer Nicasius Bernaerts, Juriaen Jacobsz., Jan Roos, Paul de Vos en Jan Fijt.[2] Peter van Boucle beweerde dat hij een leerling was van Frans Snijders maar er zijn in Antwerpen geen geschreven bronnen voorhanden die de bewering kunnen staven. Er zijn echter stilistische overeenkomsten in de kunstwerken die doen vermoeden dat hij in de nabijheid van Frans Snijders heeft gewerkt.[3]

Werken

Ten tijde van Peter Paul Rubens stond Snyders bekend als specialist in het schilderen van jachttaferelen, dieren en stillevens. De grote meester zelf deed geregeld een beroep op Snyders om delen van z’n schilderijen voor zijn rekening te nemen. Beiden leggen ze als barokschilders in hun jachtscènes de nadruk op actie en dynamiek, maar Snyders laat de mensen buiten beeld. Hij concentreert zich op de natuur: de jachthonden, het opgejaagde wild, de opgeschrikte vogels, de planten in de buurt.
Dit werk is uniek in Snyders’ oeuvre: nergens anders lijkt de schilder zo met zijn neus op het verscheurende gebeuren te zitten. De dieren zijn krachtig en anatomisch precies gepenseeld. Werken van Frans Snyders zijn onder andere in openbare collecties van:

Galerij

Bibliografische referenties

  • M. Jaffé, ‘Rubens. Catalogo Completo’, (Milaan, 1989) (inleiding)
  • A. Balis, ‘Rubens en zijn atelier: een probleemstelling’ Rubens: Een genie aan het werk. Rondom de Rubenswerken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, vol. tent.cat. (Brussel -Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België- 2007-2008) pp. 30–51
Zie de categorie Frans Snyders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.