Europees Schutterstreffen

Het Europees Schutterstreffen (EST) is een driejaarlijks feest waarbij schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit verschillende landen elkaar ontmoeten. Per keer doen er zo'n 25.000 schutters aan mee, vooral uit Duitsland, maar ook uit Nederland, België, Polen en in mindere mate uit andere Europese landen.

Europees koning (r) en prins (l), EST 2012

EGS

Wapen E.G.S.

In 1955 is de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (E.G.S.) opgericht. Op de dag van vandaag zijn bijna 1 miljoen schutters en hun gezinnen in ongeveer 2.800 broederschappen, gilden, schutterijen en verenigingen in de E.G.S. verenigd.

De organisatie van het Schutterstreffen wordt door de E.G.S. toegewezen aan één schutterij, broederschap of gilde of aan een groep schutterijen en/of broederschappen en/of gilden samen, bijvoorbeeld van één gemeente. De schutterijen en gilden zijn ingedeeld in vijf regio's, waartussen het EST steeds rouleert. Het eerste Europees Schutterstreffen vond plaats in Aken in 1975. Sindsdien vindt elke twee à drie jaren het Europees Schutterstreffen plaats in een van de ondertussen vijf regio’s.

Vijf regio's

Deze vijf regio’s zijn:

Roulatie

De roulatie die zou moeten plaatsvinden, wordt niet elke keer gehandhaafd. Regio 5 (Polen) is pas in 1998 toegetreden en regio 2 (Oostenrijk) heeft slechts één keer georganiseerd, te weten in 2003 in Vöcklabruck. Eigenlijk had, na regio 5 in 2012 en regio 1 in 2015, regio 2 moeten organiseren, maar zij hebben zich wederom teruggetrokken, zodat in 2018 het EST weer in Nederland zal plaatsvinden. Binnen regio 3 (Nederland) wordt steeds gerouleerd tussen de Limburgse, Brabantse en Gelderse Schuttersfederatie.

Organisatoren

Poolse koning met zilveren vogel, EST 2006
JaarPlaatsLandRegio
1975Aken West-DuitslandRegio 1
1977Nijmegen NederlandRegio 3
1979Peer BelgiëRegio 4
1981Koblenz West-DuitslandRegio 1
1982Eindhoven NederlandRegio 3
1985Eupen BelgiëRegio 4
1987Lippstadt West-DuitslandRegio 1
1989Valkenburg NederlandRegio 3
1992Genk BelgiëRegio 4
1994Medebach West-DuitslandRegio 1
1996Haaksbergen NederlandRegio 3
1998Krakau PolenRegio 5
2000Garrel DuitslandRegio 1
2003Vöcklabruck OostenrijkRegio 2
2006Bernheze NederlandRegio 3
2009Molenbeersel BelgiëRegio 4
2012Tuchola PolenRegio 5
2015Peine DuitslandRegio 1
2018Leudal NederlandRegio 3
2021Deinze BelgiëRegio 4
2024Mondsee OostenrijkRegio 2

Doelstelling

De Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden zet zich in voor een verenigd, Christelijk Europa met als devies: PRO DEO – PRO EUROPAE CHRISTIANAE UNITATE – PRO VITA (voor God – voor een verenigd, Christelijk Europa – voor het leven). Zich bewust van de geschiedenis van de verschillende deelnemende groeperingen kiezen de schutters en gilden in Europa voor een gezamenlijke weg naar het gemeenschappelijke doel. Door begrip te hebben voor elkaar en oog te hebben voor de onderlinge verschillen in ontwikkeling tussen de veelkleurige tradities van de leden wordt ook een goede band tussen de Europese volkeren verwezenlijkt. Het gebroederlijk samen optrekken versterkt de Europese eenheid en bevordert het vreedzaam samenleven in Europa.

Bij het EST gaat het, naast de strijd om de Europese koningstitel, ook om de persoonlijke ontmoeting van alle Europese schutters. Wedstrijden in het schieten, het trommelen, het vendelen enzovoorts versterken de onderlinge Europese banden en vriendschappen. Ook het samenkomen van de jeugdleden wordt in de EGS bevorderd. Elkaar leren kennen, iets van een ander leren en samen plezier maken staan bij deze grote Europese beweging centraal. Daardoor kunnen de schutters de historische verschillen in ontwikkeling van het Europees schutterswezen leren kennen en begrip leren opbrengen voor de specifieke kenmerken van alle landen.

Het Feest

Het programma van het feest beslaat drie dagen. Op vrijdag vindt de opening plaats, op zaterdag het Koningsvogelschieten en op de laatste zondag van augustus vindt daadwerkelijk het Europees Schutterstreffen plaats. Naast dit vaste programma is er ruimte voor randevenementen, zo waren in 2009 verschillende wedstrijden (o.a. muziekkorpsen en vendelen) en waren er tal van demonstraties van schietwedstrijden.

Vrijdag: Opening

De officiële opening vindt plaats op de vrijdag, voorafgegaand door een H. Mis met investituur. Na het hijsen van de vlaggen van de deelnemende landen, opent de president van de E.G.S. het Europees Schutterstreffen, gevolgd door de herdenking van de overleden Europese koningen. Tot slot wordt ook het Europees volkslied gespeeld.

Zaterdag: Koning der Koningen

Op de zaterdag strijden alle koningen van deelnemende schutterijen voor de titel Europees Koning (Koning der Koningen). Voor de leeftijd van 16 t/m 25 jaar is er een aparte categorie, zij strijden om de titel Europees Prins. De wedstrijd kent verschillende voorrondes. De winnaars strijden vervolgens tegen elkaar, waardoor er één Europees Koning en één Europees Prins zijn. 's Avonds vindt de Kroningsmis plaats, gevolgd door het Königsbal.

Zondag: Schutterstreffen

Het daadwerkelijke schutterstreffen wordt vooral gekenmerkt door de grote optocht met defilé, waaraan alle aanwezige schutterijen deelnemen. Zij tonen zich in al hun pracht en praal. De meeste aandacht gaat uit naar de koningen en (met name) hun koninginnen. Na de optocht vindt de prijsuitreiking plaats en wordt het feest officieel gesloten met de "Brabantse Opmars" en een "Slangendefilé", waarna de vlag wordt overgedragen aan de volgende organisator.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.