Dmitri Medvedev

Dmitri Anatoljevitsj Medvedev (Russisch: Дмитрий Анатольевич Медведев) (Leningrad, 14 september 1965) is een Russisch politicus en leider van de partij Verenigd Rusland. Hij was premier van Rusland van 2012 tot 2020 onder president Vladimir Poetin, daarvoor was hij president van Rusland van 2008 tot 2012.

Dmitri Medvedev
Dmitri Anatoljevitsj Medvedev
Geboren14 september 1965
Leningrad
Politieke partijCommunistische Partij van de Sovjet-Unie (voor 1991)
Onafhankelijk (1991-2011)
Verenigd Rusland (sinds 2011)
PartnerSvetlana Medvedeva (sinds 1993)
BeroepPoliticus
Ambtenaar
Advocaat
ReligieRussisch-orthodox
Handtekening
Premier van Rusland
Aangetreden8 mei 2012
Einde termijn16 januari 2020
PresidentVladimir Poetin
VoorgangerVladimir Poetin
OpvolgerMichail Misjoestin
President van Rusland
Aangetreden7 mei 2008
Einde termijn7 mei 2012
PremierVladimir Poetin
VoorgangerVladimir Poetin
OpvolgerVladimir Poetin
Portaal    Politiek

Levensloop

In zijn geboortestad behaalde hij in 1990 een master in burgerlijk recht aan de Staatsuniversiteit van Leningrad nadat hij was afgestudeerd bij Anatoli Sobtsjak in 1987. Van juni 1991 tot juni 1996 was hij juridisch adviseur voor externe verbanden van Sobtsjak, die inmiddels was gekozen tot burgemeester van Sint-Petersburg. In diens staf werkte ook Poetin, en de twee werden hechte vrienden. Tegelijkertijd werkte hij van 1991 tot 1999 als leraar in de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg.

In 1999 werd hij door Vladimir Poetin, die toen premier was geworden onder Jeltsin, aangesteld tot adjunct-directeur van de presidentiële staf. In 2000 werd hij benoemd tot president van de Raad van Bestuur van Gazprom. In oktober werd hij hoofd van het bestuur van het Kremlin. Hij werd een van de naaste politici van Poetin en was tijdens de Russische presidentsverkiezingen 2000 hoofd van het hoofdkwartier van de presidentiële verkiezingscampagne. Van 2000 tot 2001 was hij voorzitter van de toezichtsraad van Gazprom. Van 2001 tot juni 2002 was hij vicevoorzitter van deze toezichtsraad en is sinds juni 2002 weer voorzitter. In oktober 2003 verving hij Aleksandr Volosjin als presidentiële stafchef, toen de eerste niet langer aan wilde blijven, omdat hij het niet eens was met de gang van zaken rond Yukos.

Hij werd op 15 november 2005 aangesteld als vicepremier door president Vladimir Poetin met als beleidsgebieden nationale en geprioriteerde projecten. Deze nationale projecten zorgden ervoor dat hij snel steeg in populariteit onder de bevolking.

Medvedev was voor zijn aanstelling als president samen met Sergej Ivanov eerste vicepremier van Rusland (de hoogste rang na de functie van president) en tevens voorzitter van de toezichtsraad (Raad van bestuur) van Gazprom. Op 2 maart 2008 werd na verkiezingen bekend dat hij de nieuwe president van Rusland zou gaan worden.

Politiek

Medvedev en toenmalig president van Rusland Vladimir Poetin in 2000
Medvedev en Vladimir Poetin in 2008
Dmitri Medvedev en zijn vrouw Svetlana Medvedeva in 2003

Dmitri Medvedev staat bekend als een gematigde liberale pragmaticus, goed bestuurder en als loyaal aan Poetin. Hij werd vaak gezien als tegenwicht tegen de siloviki, zoals de havik Ivanov. Nochtans werd zijn gematigde opstelling toch enigszins tegengesproken door zijn harde uitspraak in een interview met de Financial Times dat een toetreding van Oekraïne en Georgië tot de NAVO "de veiligheid in Europa in gevaar kan brengen".[1]

Hij werd bij zijn aanstelling als vicepremier door sommige politieke waarnemers genoemd als mogelijke opvolger van Poetin bij de Russische presidentsverkiezingen 2008. In december 2007 werd hij ook daadwerkelijk naar voren geschoven als presidentskandidaat voor Poetins partij Verenigd Rusland. Op 2 maart 2008 won hij deze omstreden verkiezingen - zoals verwacht - met een overweldigende meerderheid aan stemmen.

Op 7 mei 2008 rond 12:00 werd Medvedev beëdigd als nieuwe president van Rusland.[2] Hij legde zijn gelofte af met zijn hand op een kopie van de grondwet met de woorden en in zijn eerste toespraak als president verklaarde hij:

Het is mijn taak om de verdere burgerlijke, economische vrijheid te bevorderen zodat Rusland een van de beste landen ter wereld wordt.

Op 5 november 2008 zei Medvedev in zijn eerste jaarlijkse presidentiële toespraak dat hij de zittingstermijn van de president wil verlengen van 4 naar 6 jaar, en die van het parlement van 4 naar 5 jaar. Ook zei hij het parlement meer macht te willen geven over de uitvoerende macht.

Medvedev stelde Poetin aan als premier. Hoewel Poetin als premier juridisch ondergeschikt was aan Medvedev, werd toch algemeen aangenomen dat Poetin nog steeds de feitelijke macht in handen had en dat Medvedevs presidentschap slechts een manier was om het grondwettelijk verbod van drie achtereenvolgende presidentstermijnen te vermijden. Poetin had zelf aangegeven als 'grote broer' op te treden, en in uitgelekte Amerikaanse overheidsdocumenten werd het koppel Poetin-Medvedev vergeleken met Batman en Robin.

In 2012 werden opnieuw verkiezingen gehouden waarin Poetin zich opnieuw kandidaat stelde in plaats van Medvedev. Poetin won deze met grote meerderheid, waarop hij opnieuw als president werd geïnaugureerd en Medvedev als premier aanstelde. Deze vooraf gearrangeerde baanwisseling leidde tot grote kritiek uit binnen- en buitenland.

In 2018 werd Poetin opnieuw herkozen. Hij benoemde opnieuw Medvedev tot premier. Op 15 januari 2020 kondigde president Poetin een wijziging aan van de Russische grondwet aan die de presidentiële macht zou verschuiven naar de premier en het parlement. Premier Medvedev kondigde daarop het ontslag van zijn regering aan om het proces omtrent de grondwetswijziging te faciliteren.[3] Hij werd opgevolgd door Michail Misjoestin die hoofd was van de belastingdienst.

Persoonlijk

Dmitri Medvedev trouwde in 1993 met zijn jeugdliefde Svetlana Linnik. Zij hebben samen een zoon, geboren in 1996.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.