De kribbebijter

De kribbebijter is een Nederlandse film uit 1935 in geluid en zwart-wit. Hij is gebaseerd op het toneelstuk Willis Frau van Max Reimann. De internationale titel is The Double-Patch.

De Kribbebijter
RegieHermann Kosterlitz - (Henry Koster)
Ernst Winar
ProducentGabriel Levy
ScenarioJane Bess
Louis de Bree
MuziekMax Tak
Heinz Lachman
CinematografieHenk Alsem
DistributieHolfi-film n.v.
Première 8 augustus 1935
GenreDrama, Romantische film
Speelduur86 minuten
TaalNederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

Verhaal

Willy is de zoon van baron van Hegershuizen, een eigenzinnige en heetgebakerde man die woedeaanval na woedeaanval krijgt. Hij krijgt wegens zijn galspuwende karakter dan ook van zijn kasteelbewoners de bijnaam 'Kribbebijter'. Onder de bewoners bevindt zich zijn dochter Mary, die smoorverliefd is op Van Maren, een man die wordt veracht door haar vader. Nadat Willy trouwt met Loes, een simpel burgermeisje dat werkte als typiste, verstoot hij zijn zoon en onterft hem. Willy ziet zich hierop genoodzaakt een baan te vinden en wil bewijzen dat hij ook zonder zijn vader kan rondkomen.

Als Willy en Loes een jaar getrouwd zijn, besluit Mary hen een bezoekje te brengen. Ze maakt dan pas voor de eerste keer kennis met Loes, die haar baan als typiste heeft opgegeven om huisvrouw te worden. Hoewel ze elkaar pas net kennen, zorgt Loes ervoor dat Mary het bijlegt met Van Maren. Ze kregen ruzie toen Mary hem een slappeling noemde, nadat hij niet voor zichzelf durfde op te komen voor zichzelf bij haar vader. Nog op dezelfde dag verloven Mary en Van Maren zich met elkaar. Ondertussen komt de Kribbebijter tot de ontdekking dat zijn zoon een baan heeft op een kantoor. Hij is razend en laat hem onmiddellijk ontslaan.

Wanneer Loes op de hoogte wordt gesteld van Willy's ontslag, laat ze het er niet bij zitten. Ze bezoekt het kasteel om haar schoonvader te spreken. De baron, die zijn schoondochter nog nooit heeft gezien en dus niet weet wie zij is, ziet haar aan voor de nieuwe huishoudster. Nog voordat zij hem kan uitleggen hoe het werkelijk zit, bevestigt de goedhartige oom Moekie dat zij inderdaad het huishouden zal doen in het kasteel en introduceert haar als Louise Hildebrand. Loes besluit mee te werken aan het complot, om het hart van haar schoonvader voor zich te winnen zonder zijn vooroordelen. De baron is dol op zijn nieuwe huishoudster.

Willy vraagt zich ondertussen af waarom zijn vrouw zo lang weg is en bezoekt het kasteel voor het eerst in tijden om haar op te halen. De baron is razend en als hij Moekie vraagt wat hij in het kasteel doet, liegt hij dat Willy is verlaten door zijn vrouw. Zijn slechte humeur verandert al snel in blijdschap na dit nieuws. De baron verzoent zich met zijn zoon en kondigt aan dat hij de echtscheiding zal regelen. Daarnaast wil hij zijn dochter uithuwelijken aan Schimmelman. Hij nodigt hem uit om te vragen hoe hij erover denkt, maar Schimmelman vat de woorden van de baron anders op en denkt dat hij hem keukenmeid Katrien wil aanbieden om voor hem te werken.

Niet veel later onthult 'Louise' haar ware identiteit aan de baron. In plaats van een woede-uitbarsting, is hij blij te horen dat zijn geliefde huishoudster werkelijk Willy's vrouw is. Hij staat minder goedkeurend over Mary's verloving met Van Maren, maar weet dat hij haar moet loslaten.

Rolbezetting

Acteur Personage
Mollinger, Dolly Dolly MollingerLoes
Ruys, Cor Cor RuysBaron de Kribbebijter
Dongen, Frits van Frits van DongenWilly
Dresselhuys, Mary Mary DresselhuysMary
Bree, Louis de Louis de BreeOom Moekie
Baay, Chris Chris BaaySchimmelman
Borel, Louis Louis BorelHans van Maren
Mar-Kloppers, Sien de la Sien de la Mar-KloppersKatrien
Kiehl, August August KiehlFrans
Smit, Mary Mary SmitRoos

Achtergrond

De film werd geregisseerd door Herman Kosterlitz, die een jaar na uitbreng naar de Verenigde Staten emigreerde. Daar ging hij werken onder de naam Henry Koster en deed daar met succes Deanna Durbins eerste film Three Smart Girls (1936). Toneelactrice Mary Dresselhuys deed auditie voor de hoofdrol, maar had geen succes. Volgens Kosterlitz was ze niet fotogeniek genoeg. Ze kreeg wel een bijrol aangeboden.[1] Hierna deed theaterster Lily Bouwmeester auditie. De proefopname viel echter zo slecht uit, dat de regisseur haar afkeurde. De rol ging hierna naar Dolly Mollinger, een onbekende en onervaren secretaresse.

De film werd een groot succes en werd gewaardeerd door zowel pers als publiek. De recensenten omschreven het veelal als een 'degelijk gemaakt boulevardstuk'.[2] Het draaide gedurende zeven jaar lang tot en met december 1942 in alle bioscopen van het land.[3] Voor Dresselhuys verliep de impact van de film niet zo kleurrijk. Ze kwam tot de ontdekking dat zij niet van de camera houdt en andersom. Ze accepteerde in haar hele carrière slechts vier filmrollen.[4]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.