Dolly Mollinger

Dolly Mollinger, volledige naam Margot Frédérique Amélie Eugénie Mollinger (Amsterdam, 6 november 1911Port Orchard, 7 september 2004), was een Nederlands actrice die in de jaren 30 een sterrenstatus verwierf.

Dolly Mollinger
Algemene informatie
Volledige naamMargot Frédérique Amélie Eugénie Mollinger
Geboren6 november 1911
Overleden7 september 2004
Land Nederland
Werk
Jaren actief1935-1939
BeroepActrice
(en) IMDb-profiel
Portaal    Film

Biografie

Dolly Mollinger was de dochter van Theodore Godefroi Mollinger en Petronella Theodora Maters. Theodore Godefroi was chemicus en later adjunct-directeur van een melkfabriek.

In 1935 kwam haar filmdebuut met een van de hoofdrollen in De Kribbebijter. Het was opmerkelijk dat ze deze rol kreeg. Mollinger werkte destijds als secretaresse bij Universal en had nog geen enkele ervaring als actrice. Ze werd boven Mary Dresselhuys en Lily Bouwmeester verkozen voor de rol, twee actrices die destijds zeer bekend waren.

Na enkele bijrollen speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in De man zonder hart (1937). Mollinger vertrok hierna naar het buitenland om daar haar succes te vinden. Eerst was ze naast grootheden Charles Laughton en Elsa Lanchester te zien in de Britse film Vessel of Wrath (1938), die in Nederland als De Wildeman werd vertoond. Hierna speelde ze in twee Franse films.

Mollinger verhuisde vervolgens naar de Verenigde Staten om daar carrière te maken, maar ze had geen geluk. Ze trouwde daarna met Walter Schlee en werd lerares op een school. Later werd een 'vlinderbloemige' narcis naar de actrice vernoemd.[1] In de Verenigde Staten hertrouwde Mollinger in 1952 met Gerhard Kimpel.[2] Ze overleed in 2004, enkele maanden vóór haar 93e verjaardag.[3]

Filmografie

Filmografie als actrice
JaarTitelRolOpmerkingen
Films
1935De KribbebijterLoes
Het leven is niet zo kwaadAnnie Feenstra
1936RubberAnnet Walendijk
1937De Man Zonder HartSylvette, diens vroegere secretaresse
1938Vessel of WrathLia
Altitude 3,200Maria
1939Place de la Concorde?
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.