De Hoogte (wijk)

De Hoogte is een kleine wijk in het noorden van de Nederlandse stad Groningen.

De Hoogte
Wijk van Groningen
Kerngegevens
GemeenteGroningen
Coördinaten53°14'6,9594"NB, 6°33'8,0863"OL
Oppervlakte0,57 km²  
- land0,55 km²  
- water0,02 km²  
Inwoners (2017)3.975[1]
Overig
Websitehttp://www.opdehoogte050.nl
Foto's
Cortingpoort

De wijk ligt ingeklemd tussen het spoor en de Bedumerweg en bestaat uit twee delen: Selwerderwijk (niet te verwarren met de naastgelegen wijk Selwerd) en De Hoogte. De eerste buurt is eind jaren 1920 gebouwd door "Volkhuisvesting" (nu woningbouwcorporatie Lefier). De tweede is begin jaren 1920 gebouwd door de "Maatschappij tot Verbetering van Woningtoestanden" (nu De Huismeesters). Het tussenliggende Selwerderwijk-noord is geheel vroeg-naoorlogs.

De Hoogte was de eerste wijk die buiten de toenmalige stad werd gebouwd, dus nog voor de Korrewegwijk en de Indische buurt. Dit kwam doordat de grond daar betrekkelijk eenvoudig te verwerven was, terwijl de andere gronden moesten worden onteigend.

De wijk is gebouwd binnen een lus van het (nu verdwenen) Selwerderdiepje op de plek waar zich een hoogte bevond (vandaar de naam). Tijdens de voorbereiding van de bouw trof men resten aan van de borg het Cortinghuis. Door deze vondst heeft de wijk zijn huidige vorm gekregen, namelijk een burcht (de Cortinghschool) en met daarom heen een soort vestingmuur die werden gevormd door straten als de Borgwal en Poortstraat. De straten in deze wijk kregen de namen van bewoners die verondersteld werden in dit huis gewoond te hebben zoals Idastraat, Hermanstraat, Cortinghlaan en Reinautstraat (zie Straatnamen in de stad Groningen). Door de vroege bouw heeft de wijk een eigen karakter met twee poorten.

Kaartje van de verhoging waar het vm. Cortinghuis heeft gestaan

In maart 2007 maakte minister Ella Vogelaar bekend dat De Hoogte tot de 40 wijken behoort waar het kabinet Balkenende IV extra geld voor beschikbaar stelt.

Zie de categorie De Hoogte (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.