Dag van de Overwinning

De Dag van de Overwinning (Russisch: День Победы; uitspraak: Djeen Pabjèdi) is de dag (9 mei) waarop de voormalige Sovietlanden, waaronder Rusland, de overwinning op nazi-Duitsland vieren. De herdenking vindt plaats in sommige oud-Sovjetlanden zoals Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, alhoewel de Russische het bekendst is. De herdenkingsdag wordt ook vaak naar verwezen als '9 mei'. De herdenking vindt plaats op 9 mei omdat de Duitse overgave in Europa op 8 mei 1945 om 23:01 in Berlijn inging, en door het tijdzoneverschil was dat in Moskou 9 mei 01:01 uur lokale tijd. Alhoewel het al sinds 1945 een feestdag is, werd het later een werkvrije dag in 1965 en enkel in een paar Sovjetrepublieken. Sinds het vallen van de Sovjet-Unie hebben enkele landen hun eigen weg ingeslagen in het houden van een herdenkingsdag. Oezbekistan, bijvoorbeeld, heeft de feestdag in 1988 afgeschaft.

In West-Europese landen wordt de vergelijkbare dag V-dag op 8 mei gevierd. In Oost-Duitsland werd een soortgelijke herdenking gehouden, genaamd 'Bevrijdingsdag' dat op 8 mei gehouden werd. Echter, alleen tussen 1950 en 1965 en één keer in 1985 werden de herdenkingen gehouden. De Baltische Staten herdenken sinds de val van de Sovjet-Unie de Tweede Wereldoorlog op 8 mei.

Geschiedenis

De traditie van de parade gaat terug naar 1945, toen nazi-Duitsland zich had overgegeven en nationale viering omtrent deze gebeurtenissen werden gehouden. De eerste parade in 1945 begon met het op een hoop gooien van alle Duitse baniers voor Stalin, waarna de parade begon. Deze parade is vrijwel in de gehele Sovjet-tijd en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie blijvend gehouden, met als doel het herdenken van de gevallen Sovjet soldaten en burgers.

De Dag van de Overwinning was altijd een belangrijk cultureel aspect in de voormalige Sovjet-Unie. Er werden liederen voor geschreven, er werden boeken over geschreven en de herdenking ging gepaard met vuurwerk, toespraken en minuten van stiltes.

Na de val van de Sovjet-Unie heeft Rusland in de jaren 90 geen herdenkingen meer gehouden vanwege de interne politiek van de toenmalige regeringen. Sinds de regering van Poetin regeert over Rusland is er weer sprake van herdenkingen op 9 mei.

Viering

Dag van de Overwinning in Rjazan (2016)

Niet alleen in Moskou is het een groot gebeuren, in verschillende steden in Rusland worden er herdenkingen gehouden die in verband staan met de Tweede Wereldoorlog. Soms wordt er ook een parade gehouden waarin lokale militaire eenheden en/of civiele organisaties, zoals sportclubs en scholen, meelopen.

De herdenking gaat gepaard met een parade waarin verschillende banieren van toenmalige legerdivisies worden gedragen. Eenheden, zoals brigades en compagnieën, die hebben meegevochten in de oorlog lopen in de parade. De diversiteit van deze eenheden is zeer hoog en sommige bestaan niet meer; denk aan infanteriedivisies, caveleriedivisies, grenswachten, mariniers en NKVD eenheden.

In de avond is er een concert in Moskou, op het Rode Plein, waarin verschillende artiesten liederen zingen over de Dag van de Overwinning. Dit concert wordt uitgezonden op de Russische televisie

Landen die de Dag van de Overwinning vieren

  • Sovjet-Unie: herdacht/vierde de dag van de Overwinning vanaf 1946, als een feestdag, tot en met haar val in 1991. Het werd een werkvrije dag in 1965
  • Rusland: herdacht de dag van de Overwinning sinds 1992 ("День победы"), het wordt sinds het regeren van Poetin ook met parade en concert gevierd. Het is daar een werkvrije dag, als de dag op een zaterdag of zondag valt hebben de mensen meestal op maandag en soms op vrijdag vrij.
  • Kazachstan: Vierde de dag van de Overwinning vanaf 1992 als "Жеңіс күні" of "День победы" (Overwinningsdag). Het is daar een werkvrije dag. Er wordt ook een parade gehouden waarin lokale militaire eenheden en/of civiele organisaties, zoals sportclubs en scholen, meelopen.
  • Oost-Duitsland als Tag der Befreiung (Dag van de Bevrijding), een officiële feestdag van 1950 tot 1966 en in 1985. Tussen 1975 en 1990, als Tag des Sieges (Overwinningsdag (9 mei)).
  • Oekraïne (8 en 9 mei) "День Пам'яті" (Herdenkingsdag en Overwinningsdag)
  • Wit-Rusland (9 mei) "Дзень Перамогі" (Overwinningsdag)

Gebeurtenissen

  • 2002: Bij een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspiejsk (Dagestan) vielen 43 doden.
  • 2004: De Tjetsjeense president Achmat Kadyrov werd vermoord door een landmijn onder de viptribune van het stadion van Grozny.
  • 2015: Ter ere van de zeventigste verjaardag van de overwinning, werd een van de grootste militaire parades ooit in Rusland gehouden. Ongeveer 16.000 militairen liepen mee. Bij de buitenlandse aanwezigen bevond zich onder meer de Chinese leider Xi Jinping, verschillende andere buitenlandse politici gingen niet in op de uitnodiging. Zij boycotten de parade wegens de rol van Rusland in de Oekraïnecrisis.[1]
Zie de categorie Victory Day in Russia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.