Centraal Plateau

Het Centraal Plateau of Plateau van Schimmert is een plateau in het Heuvelland in Nederlands Zuid-Limburg dat ontstaan is door de erosie van omliggende rivieren en beken. Het gebied is een golvende laagvlakte. Ze strekt zich uit van Kasen in het zuidwesten, Hussenberg in het noordwesten en Klimmen in het zuidoosten.

CP. Centraal Plateau

Op het plateau liggen de dorpen Ulestraten, Genhout, Schimmert, Hulsberg, Geverik, Aalbeek, Geulle (boven) en Klimmen.

Ook ligt het vliegveld Maastricht Aachen Airport op het plateau en het bijbehorende industrieterrein.

Begrenzing

Het plateau wordt aan de westzijde begrensd door het Maasdal, in het zuiden door het Geuldal, in het zuidoosten door de laagte Ransdalerveld tussen dit plateau en het Plateau van Ubachsberg, in het noorden het Plateau van Graetheide en aan de noordoostzijde door het dal van de Geleenbeek in het Bekken van Heerlen. Ten noorden van het Geleenbeekdal ligt het Plateau van Doenrade, ten zuidoosten aan de overzijde van de laagte van Ransdaal het Plateau van Ubachsberg en in het zuiden aan de overzijde van het Geuldal het Plateau van Margraten. Bij Ulestraten ligt de Wijngaardsberg, een berg van 130 meter hoog.

Bossen en beken

Op de hellingen aan de west- en zuidzijde van het plateau liggen hellingbossen, waaronder het Bunderbos, het Kloosterbosch, Ravensbosch, het Schaelsbergerbos en het Vliekerbos. In het Ravensbosch ontspringt de beek de Strabeek die een diep dalletje in het plateau snijdt. Op de "eeuwige pisser" (Wijngaardsberg) ontspringen heel veel bronnetjes tegenover de berg ligt het gehucht Waterval in het uitgesneden dal door de Watervalderbeek.

Geologie

Op het Centraal Plateau werd tijdens de voorlaatste en laatste ijstijd door de overwegend noordwestenwind löss afgezet op het plateau. Onder deze lösslaag zit op veel plekken een dik pakket Maasgrind (waaronder ter plaatse van bijvoorbeeld Groeve Spaubeek). Door de doorsijpeling van regenwater die kalk uit de lösslaag meenam kwam er kalk terecht in de grindlaag die autochtone conglomeraten deed ontstaan, zoals ter plaatse van Geologisch monument Diependaal.[1]

Verder zitten in de ondergrond de kalksteenlagen van de Formatie van Houthem, Formatie van Maastricht en de Formatie van Vaals.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.