Caetano Veloso

Caetano Veloso (Santo Amaro da Purificação (Bahia), 7 augustus 1942) is een Braziliaanse componist, liedtekstschrijver en zanger.

Caetano Veloso
Caetano Veloso at Umbria Jazz (Perugia - Italië)
Algemene informatie
GeboortenaamCaetano Emanuel Viana Teles Veloso
Geboren7 augustus 1942, Santo Amaro da Purificação, Bahia
LandBrazilië
Werk
Jaren actief1967-heden
Genre(s)MPB, tropicália, pop
Instrument(en)Gitaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal    Muziek
Brazilië

Door de kwaliteit, het vernieuwende karakter en de verscheidenheid van zijn werk en zijn diepgaande invloed op Braziliaanse populaire muziek sinds de jaren zestig, wordt hij beschouwd als een artiest van hetzelfde niveau als Bob Dylan, Bob Marley, John Lennon en Paul McCartney. The New York Times noemde hem “one of the greatest songwriters of the century”.

De intellectueel en polyglot Veloso beoefent ook andere kunsten, waaronder poëzie, film en video. Daarnaast heeft hij verschillende Braziliaanse artiesten gelanceerd en albums van onder anderen João Gilberto, Jorge Mautner, Gal Costa en Maria Bethânia geproduceerd.

Naast componist is hij ook zanger. Regelmatig vertolkt hij liedjes van andere artiesten, waardoor deze (opnieuw) een hit worden. Door dit betuigen van respect en steun aan andere artiesten, wordt de klassieker-status van deze nummers versterkt. Dit heeft vooral binnen Brazilië zijn invloed, maar ook zijn versie van "Cucurrucucú paloma" in de film Hable con ella bracht deze klassieker weer onder de aandacht.

Biografie

Caetano Veloso is geboren in Santo Amaro da Purificação, in het noordelijke Bahia, als vijfde van de zeven kinderen. Zijn vader was José Telles Veloso ('Seu Zezinho') en zijn moeder Claudionor Vianna Telles Veloso ('Dona Canô'). Hij koos de naam voor zijn babyzuster Maria Bethânia (het zesde kind van zijn ouders), naar aanleiding van een beroemd lied van Nelson Gonçalves uit die tijd. Zijn zuster ging hem voor in beroemdheid als zangeres medio jaren zestig.

Hij begon zijn carrière met het zingen van pop en bossanova en hij was in zijn vroege periode muzikaal sterk beïnvloed door João Gilberto en Dorival Caymmi. (João Gilberto zou later over de bijdrage van Caetano zeggen dat het een intellectuele dimensie aan Braziliaanse populaire muziek (MPB) heeft toegevoegd.)

Samen met vakbroeders Gilberto Gil, Gal Costa, Tom Zé, Chico Buarque en Os Mutantes, en sterk beïnvloed door het latere werk van de Beatles, ontwikkelde Veloso in de jaren zestig de muziekstroming Tropicalismo, die Braziliaanse pop smolt met rock-'n-roll en avantgardemuziek, wat resulteerde in een meer internationaal klinkend, psychedelisch, en sociaal bewust geluid. Een iconisch en veelzeggend lied uit die periode is É Proibido Proibir (Het is verboden te verbieden). Tropicalismo werd Braziliës belangrijkste culturele beweging sinds de bossanova.

De actieve linkse houding van Veloso maakte hem een vijand van de militaire dictatuur van Brazilië, die regeerde tot 1985. Zijn liederen werden vaak gecensureerd en enkele werden zelfs verboden. Veloso was ook vervreemd van de linkse socialisten in Brazilië wegens zijn acceptatie en integratie van niet-nationalistische invloeden zoals rock-'n-roll in zijn muziek. Veloso en Gilberto Gil brachten verscheidene maanden in de gevangenis door voor "anti-regeringsactiviteiten" in 1968. Uiteindelijk werden zij verbannen en leefden zij in Londen. In zijn klassieker "London, London" zingt Veloso zijn verwondering en ongeloof uit over de vrijheid die hij daar vindt in de kleinste dingen, (zodanig dat "my eyes go looking for flying saucers in the sky". Vrije vertaling : "op den duur gaan mijn ogen zelfs op zoek naar vliegende schotels in de lucht").

Het werk van Caetano Veloso bij zijn terugkeer in 1972 werd vaak gekenmerkt door, niet alleen internationale stijlen, maar ook halfvergeten Braziliaanse folkloristische ritmes en stijlen. In het bijzonder zijn eerbetoon aan de Afro-Braziliaanse cultuur uit Bahia kan als voorloper worden gezien van Afro-centrische groepen, zoals Timbalada.

De populariteit van Veloso groeide in de jaren 80 buiten Brazilië, vooral in Israël, Portugal, Frankrijk en Afrika. Zijn platen, onder meer geproduceerd door Arto Lindsay, hebben hem geholpen een groter publiek te bereiken.

Behalve auteur van verscheidene nationale klassiekers, van popliederen over carnavalsongs, tot de bossa-standards Coração Vagabundo en Desde que o Samba é Samba , is hij ook een begenadigd zanger die andermans liederen nieuw succes heeft gebracht, hiermee ze de status van klassieker gevend, zoals onder meer de ballades Carolina van Chico Buarque en Sozinho van Peninha. Daarnaast komt hij soms verrassend uit de hoek met bijzondere covers, een rap-nummer en "spoken word".

In 2004 was hij was een van de meest gerespecteerde, productieve en veelzijdige internationale popsterren, met meer dan vijftig albums beschikbaar, met onder andere liedjes in soundtracks van films zoals "Eros" van Michelangelo Antonioni en "Hable con Ella" van Pedro Almodóvar en "Frida". Ook voor verscheidene Braziliaanse films en televisieseries schreef hij de muziek.

Op zijn Spaanstalig album Fina Estampa (1994) en het gelijknamige livealbum, geeft hij verrassende persoonlijke versies van bekende Latijns-Amerikaanse liederen.

Andere belangrijke momenten in zijn oeuvre zijn de Fellini-hommage Omaggio a Federico e Giulietta (live, 1999) en zijn bossanova-compilatie A Bossa de Caetano (2000). Met zijn sterke live-reputatie, publiceerde Veloso ook verschillende live-albums en dvd's van zijn concerten en tournees.

In 2002 publiceerde Veloso een Engelstalig boek over zijn jonge jaren en de Tropicaliabeweging, Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil (Tropische Waarheid: Een Verhaal van Muziek en Revolutie in Brazilië).

Zijn eerste volledig Engelstalige cd was A Foreign Sound (2004), gewijd aan de invloed van de Verenigde Staten op de muziek. Het behandelt zowel pop als rock en jazz, gaande van Elvis of Nirvana's "Come as You Are" tot standards uit het Great American Songbook. De meerderheid van de liederen op zijn albums Caetano Veloso (1971) en Transa (1972), waren ook al in het Engels (op dat moment verblijvend als politiek balling in Londen). Behalve in het Portugees, Spaans, en Engels, nam Veloso ook enkele songs op in het Italiaans en Frans.

Geen andere Braziliaanse artiest verwierf meer (Latin) Grammy Awards dan Veloso. Het album Livro uit 1997 werd zo bekroond, net als het album Noites Do Norte in 2001 en recenter "Cê" (2006) (Best Latin Singer-Songwriter Album) en Abraçaço (2012). Ook voor João Gilberto's album uit 2000 deelde Veloso, als producer, mee de eer van de Grammy World Music Award.

Op zijn recente album, (2006), werkt Veloso niet langer samen met zijn vaste arrangeur cellist Jaques Morelenbaum, en kiest (terugkerend naar een vroegere stijl) voor een scherpere, meer rock-getinte klank, ondersteund door jonge muzikanten.

Veloso werkt graag samen met andere artiesten, dit resulteerde in vele duetten met de meest diverse artiesten, waaronder Luciano Pavarotti, David Byrne, Nelly Furtado, Cesária Évora, João Gilberto, Jane Birkin, Henri Salvador, Ástor Piazzolla, Toots Thielemans, Mercedes Sosa, Joan Manuel Serrat, ...

Liefdadigheid

Op 18 juli 2005 hield Caetano Veloso een concert bij de Villa dei Quintili (langs Via Appia Antica in Rome) voor de vereniging "Regina Viarum", opgericht door de Venezolaanse filantroop Marisela Federici Rivas Y Cardona, met als doel fondsen te werven voor de restauratie van archeologische plaatsen in de Via Appia Antica in Rome.

Discografie

JaarTitelOpmerkingPlatenmaatschappij
1967Domingomet Gal CostaPhilips
1968Caetano VelosoPhilips
1968Tropicália ou Panis et Circensismet Gilberto Gil, Os Mutantes, Nara Leão en Gal CostaPhilips
1968Ao Vivomet Os MutantesPhilips
1968Veloso, Gil e Bethaniamet Gilberto Gil en Maria BethâniaRCA Victor
1969Caetano VelosoPhilips
1971Caetano Veloso
1972TransaPhilips
1972Barra 69 ao vivo na Bahiamet Gilberto GilPhilips
1972Caetano e Chico - Juntos ao Vivomet Chico BuarquePhonogram
1973Araçá AzulPhonogram/Philips
1974Temporada de Verão - ao vivo na Bahiamet Gilberto Gil en Gal CostaPhonogram
1975JóiaPhilips
1975Qualquer CoisaPhilips
1976Doces Bárbarosmet Gal Costa, Gilberto Gil and Maria BethâniaPhilips
1977BichoPhilips
1977Muitos CarnavaisPhonogram/Philips
1978Muito (dentro da estrela azulada)Philips
1978Maria Bethânia e Caetano Veloso ao Vivolive, met Maria BethâniaPhonogram
1979Cinema TranscendentalPolygram/Philips
1981Outras PalavrasPhilips
1981Brasilmet João Gilberto, Gilberto Gil en Maria BethâniaWEA
1982Cores, NomesPhilips
1983UnsPhilips
1984VelôPhilips
1986Totalmente DemaislivePolygram/Philips
1986Caetano VelosoNonesuch
1987Caetano VelosoPhilips
1989EstrangeiroPhilips
1991CirculadôPolygram
1992Circuladô VivolivePolygram
1993Tropicália 2met Gilberto GilPolygram/Philips
1994Fina EstampaPolygram
1994Fina Estampa ao VivolivePolygram
1995O Quatrilhofilm soundtrackNatasha/Blue Jackel
1996Tieta do Agrestefilm soundtrackNatasha/Blue Jackel
1997LivroPolygram
1999Prenda MinhalivePolygram
1999Omaggio a Federico e Giuliettalive in Italië, eerbetoon aan regisseur FelliniUniversal Music
1999Orfeufilm soundtrackNatasha
2000Noites do NorteUniversal Music
2001Noites do Norte ao vivoliveUniversal Music
2001Cantomet Los Super SevenColumbia/Legacy
2002Eu não peço desculpasmet Jorge MautnerUniversal Music
2002Todo Caetano40 cd boxsetUniversal Music
2004A Foreign SoundUniversal Music
2005OnqotôIndependent
2006Universal Music
2009Zii & ZieWrasse Records

Boeken

  • Veloso, Caetano, Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil. Alfred A. Knopf, New York (2003).
  • (it) Mei, Giancarlo, Canto Latino: Origine, Evoluzione e Protagonisti della Musica Popolare del Brasile. Stampa Alternativa-Nuovi Equilibri (2004).
  • Veloso, Caetano, Alegria, Alegria. Pedra que Ronca, Rio de Janeiro (1997).
  • Veloso, Caetano, Verdade tropical. Companhia das Letras, São Paulo (1997).
  • Veloso, Caetano, Letra só. Companhia das Letras, São Paulo] (2003).
  • Veloso, Caetano, O mundo não é chato. Companhia das Letras, São Paulo (2005).
  • Morais Junior, Luís Carlos de, Crisólogo: O estudante de poesia Caetano Veloso. HP Comunicação, Rio de Janeiro] (2004).
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Caetano Veloso op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.