Brooks tjitjak

Brooks tjitjak[1] (Hemidactylus brookii), ook wel Brooks huisgekko genoemd, is een hagedis uit de infraorde gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[2]

Brooks tjitjak
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Hemidactylus
Soort
Hemidactylus brookii
John Edward Gray, 1845
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Brooks tjitjak op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1845. Oorspronkelijk werd de naam Hemidactylus Brookii gebruikt. De soortaanduiding is een eerbetoon aan de bioloog James Brooke (1803–1868).

Uiterlijke kenmerken

De kleur is oranje-bruin met zwarte vlekkenpatronen, meestal in rijen op de rug en flank, een korte staart met stekel-achtige bultjes aan de staartwortel en op de flanken. De lengte is ongeveer 15 centimeter inclusief de staart. De staart is gebandeerd en over het hele lijf zitten kleine, witte vlekjes. De ogen hebben een oranjebruine iris. De kleefkussentjes (lamellae) onder de tenen zijn niet zichtbaar maar wel aanwezig, zoals bij alle halfvingergekko's. De mannetjes kunnen van de vrouwtjes onderscheiden worden doordat mannetjes een iets dikkere staartwortel hebben.

Verspreiding en habitat

Het verspreidingsgebied van deze succesvolle soort is erg groot: de gekko komt voor in zuidelijk Azië, India, Zuid-Amerika, Mexico, westelijk Afrika, maar ook in Thailand, Sri Lanka en de Filipijnen. De hagedis leeft in hoogvlakten op een hoogte tot 2100 meter boven zeeniveau, maar komt ook voor langs de kust op klippen. Het bijzondere is dat deze gekko zich al in Amerika gevestigd had voor er mensen arriveerden, wat doet vermoeden dat ze letterlijk op een boomstam van het ene naar het andere continent zijn gedreven, zoals ook het geval is met een andere soort, de Afrikaanse huisgekko (Hemidactylus mabouia).

Levenswijze

Het voedsel bestaat uit kleine insecten, hun larven en ook wel spinnetjes. Brooks huisgekko komt ook weleens in huizen voor, maar is minder afgeplat en aangepast als de veel bekendere tjitjak (Hemidactylus frenatus) en Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.