Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een eenheid van de Koninklijke Marechaussee gespecialiseerd in het fungeren als arrestatieteam, als observatieteam en in het beschermen van personen in risico-omgevingen/gebieden. De BSB is opgericht als brug tussen het M-Squadron van NLMARSOF en de arrestatieteams van de Nationale Politie. Het personeel kan bestaan uit militairen geworven uit de eigen KMar gelederen, uit personeel van de Nationale Politie en uit militair personeel van defensie-eenheden. De anonimiteit van het personeel blijft, ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de leden, altijd gewaarborgd.

Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)
Het embleem van de BSB
Oprichting1975[1]
Land Nederland
Krijgsmacht-
onderdeel
Koninklijke Marechaussee
Aantal1 compagnie[1]
GarnizoenCamp New Amsterdam, Huis ter Heide

Geschiedenis

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 werden overal in Europa klassieke antiterreureenheden opgericht. De marechaussee voorzag dat deze eenheden in veel gevallen een té zwaar middel waren om in te zetten. Omdat de bijzondere bijstandseenheden alleen bij terroristische acties konden worden ingezet, richtte de KMar in 1975 Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) op, die bij andere geweldsincidenten op het hoogste geweldsniveau kon opereren. In de wandelgangen sprak men van het ‘gat van Spronk’, naar brigadegeneraal E.N. Spronk, de commandant van de KMar die het initiatief tot de oprichting van de BSB had genomen.[2]

De eerste lichting werd opgeleid bij de Duitse eenheid Grenzschutzgruppe 9 (GSG-9). Kort erna kon de nieuwe Nederlandse eenheid meteen bewijzen wat ze waard was bij de ontruiming van de Molukse wijk in Vaassen, waar geschoten was met een vuurwapen op de mobiele eenheid.[3]

In maart 2017 werd bekend dat de BSB de beveiliging van Geert Wilders had overgenomen nadat twee beveiligers van de DKDB in opspraak waren geraakt.[4]

Selectie en opleiding

Aspirant BSB'ers geselecteerd uit KMar en Nationale Politie volgen de BSB-opleiding en daarna verdere specialisatie (OT, AT, e.d.). Aspirant BSB'ers geselecteerd uit defensie-eenheden volgen eerst de opleiding tot Algemeen Opsporingsambtenaar voordat zij de verdere opleiding volgen. Na slaging wordt hun functie gewijzigd in Rang - Bijzondere Opdrachten. De opleiding tot operator bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten duurt 22 weken.

Organisatie

De BSB kent de afdelingen Persoonsbeveiliging, Observatie, Arrestatieteam en Bijzondere Opdrachten. Sinds 2015 is de BSB gehuisvest in een nieuwe kazerne op de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis Camp New Amsterdam in Huis ter Heide.[5]

Persoonsbeveiliging

Dit betreft voornamelijk (persoons-)beveiliging van ambassadepersoneel; o.a. buitenlandse (militaire) attachees. De persoonsbeveiligers van de BSB werken regelmatig samen met de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging en beide diensten hebben vergelijkbare procedures en opleidingen.

Observatie

Een Observatie Team BSB wordt pas ingezet nadat een Officier van Justitie een last tot stelselmatige observatie heeft goedgekeurd. De wettelijke kaders hiervoor staan gegeven in het Wetboek van Strafvordering en de Wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden. Ook het observeren van 'gevaarlijke' activisten is een taak van de BSB. Men doet dit op aanvraag van o.a. de AIVD omdat diens observatieteams onbewapend zijn.

Men onderkent stelselmatige en dynamische observatie.

Stelselmatige observatie is het heimelijk waarnemen van personen om een inzicht te krijgen in diens persoonlijke levenssfeer. Vaak gaat dit gepaard met het afluisteren (taps) van de telefoon(s) van de persoon/personen.

Dynamische observatie vindt doorgaans plaats d.m.v. rij- en volgploegen van 7 tot 10 leden en kan geschieden vanuit onopvallende auto's zonder bijzondere aanpassingen waarbij wordt gevolgd, gefotografeerd of gefilmd of vanuit een of meerdere vaste objecten, van waaruit iemand geobserveerd wordt. Bij grote evenementen mengen leden van het team zich onder toeschouwers of nemen zij plaats op (doorgaans hoge) strategische plekken.

Arrestatieteam

Het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) van de BSB wordt ingezet in levensbedreigende en tactisch moeilijke situaties zoals bij

  • het aanhouden van vuurwapengevaarlijke criminelen,
  • het overmeesteren van personen op het punt van zelfmoord,
  • acties op hoogte,
  • het onderhandelen of in actie komen tijdens een gijzeling,
  • aanhouding van buitenlandse criminelen in Nederland
  • aanhouding van agressieve militairen als onderdeel van de KMar.

De BSB levert dit AOT aan de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie. Het AT van de BSB KMar valt organisatorisch niet onder de DSI, maar draait wel volledig mee in de verdeling van de inzetten van de DSI.

Embleem van het AT van de BSB

Bijzondere opdrachten

De afdeling Bijzondere Opdrachten omvat alle bijzondere beveiligingsopdrachten die de BSB vervult. Zo beveiligt de BSB de waardetransporten van De Nederlandsche Bank, hierbij kunnen zij worden ondersteund door collega's van het eskadron Hoog Risico beveiliging (HRB)[6]. Ook verzorgt de BSB het Nederlandse airmarshal-programma, hierin wordt een gewapende niet-geüniformeerde BSB-operator ingezet die meereist met een verkeersvliegtuig ter bestrijding van eventuele terreuracties. Dit programma is sinds 2004 actief.

Uitrusting

Bewapening

De BSB heeft een ruime keuze aan wapens ter beschikking zoals de Glock 17, [7], de Heckler & Koch MP5[7] en de Heckler & Koch MP7[7], de FN P90[7], de Heckler & Koch 416 en 417, diverse scherpschuttersgeweren en lichte machinegeweren zoals de FN Minimi[7]. De bewapening wordt per opgedragen taak specifiek en eventueel ook op persoonlijke voorkeur samengesteld.

Voertuigen

De BSB beschikt over verschillende soorten (terrein)voertuigen met en zonder aanpassingen, waarvan een aantal is gepantserd. De BSB beschikt onder meer over de volgende voertuigen:

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.