Boksdoorn

De boksdoorn (Lycium barbarum) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een struik die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië.

Boksdoorn
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Lycium
soort
Lycium barbarum
L. (1753)
Vruchten van de boksdoorn
Afbeeldingen Boksdoorn op Wikimedia Commons
Boksdoorn op Wikispecies
Portaal    Biologie

Voorkomen

De plant komt van origine voor in China en is in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Een bekend misverstand is dat de boksdoorn oorspronkelijk afkomstig zou zijn uit de Himalaya. Dat gebergte is echter vanwege de kou ongeschikt voor de struik. De plant wordt in West-Europa gekweekt en is daar ook verwilderd. In België en Nederland groeit de plant onder andere langs rivieren en in duinen. Ook in Noord-Amerika is de plant op een aantal plaatsen verwilderd.

Botanische beschrijving

De lange, gebogen tot drie meter lange takken zijn van tot ruim drie centimeter lange doorns voorzien. De takken verhouten en slingeren zich tussen andere planten door tot over de laagste takken van een dichtbijstaande boom. De donkergroene 2-5 cm lange, grijsgroene bladeren zijn langwerpig. De bloemen bestaan uit vijf kroon- en vijf kelkbladen zoals gebruikelijk bij de nachtschadefamilie en ze zijn violet tot paars van kleur. Ze zijn alleenstaand of staan in kleine groepjes bijeen. De meeldraden steken uit. De 1,5-2 cm grote bessen zijn oranje-rood van kleur. Voor het drogen zijn ze zeer saprijk en barsten gemakkelijk. Zaadverspreiding vindt over grote afstanden plaats doordat ze vastkleven in de vacht van passerende dieren. De plant is tevreden met arme grond.

Gebruik

Vanwege de doorns wordt de plant wel gebruikt als afscheiding.

De plant en vooral de vrucht ervan, bevat verschillende vitaminen en andere organische stoffen als aminozuren, caroteen, polysachariden en rutine. De bessen worden onder de naam 'gojibes' commercieel geteeld voor consumptie op plantages aan de Gele Rivier in de autonome regio Ningxia in China. Ze worden handmatig geplukt en zowel in China geconsumeerd alsook geëxporteerd. De smaak is wat frisser dan van krenten. De bessen worden onder meer in vruchtensappen verwerkt. De bessen kunnen diepgevroren bewaard worden. Ze worden ook in gedroogde vorm verhandeld.

Giftig

De plant uit de nachtschadefamilie is net als die van de aardappel en de tomaat giftig. De vruchten zijn dat niet, wel zijn allergische reacties bekend.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lycium barbarum op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.